Ίδιες τιμές και ποιότητα στα παραδοσιακά κρεοπωλεία

20 December 2017

Ίδιες τιμές και ποιότητα στα παραδοσιακά κρεοπωλεία

Την αντίθεσή τους στις προσφορές κάτω του κόστους που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα (20/12). Ταυτόχρονα εκπρόσωποι της εμπορίας κρέατος τόνισαν ότι ιδιαίτερα τα αμνοερίφια, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών πωλούνται σε τιμές ιδιαίτερα καλές για τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαρές εισαγωγές αυτήν την περίοδο.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον ΟΚΑΑ, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Σταύρος Πέρρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας, Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Πειραιά Νίκος Παπαλαμπόπουλος, ο ταμίας της ΕΔΟΚ και εκπρόσωπος της Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος, Χάρης Πανταζής και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Αθήνας, Κώστας Πέππας. Οι ομιλητές παρέθεσαν και την ανακοίνωση της ΕΔΟΚ, όπου καλούνται οι Έλληνες καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στους παραδοσιακούς κρεοπώλες και να στηρίξουν την ποιοτική ελληνική παραγωγή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» ο κ. Πέρρος μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα των ελέγχων, για τα «παραθυράκια» που παρουσιάζει το σύστημα καταγραφής «Άρτεμις», με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να αρχίζουν και να τελειώνουν στην πόρτα του κρεοπωλείου. Όσον αφορά στα κρεοπωλεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν γίνονται «ελληνοποιήσεις» στα παραδοσιακά κρεοπωλεία και ένα μικρό ποσοστό «κακών συναδέλφων» αποβάλλονται από τον ίδιο τον κλάδο. Η παραβατικότητα στον κλάδο των κρεοπωλών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ελεγκτικών φορέων είναι ελάχιστη, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντεληφιλιππίδης μίλησε για την στοχοποίηση που υφίστανται τα κρεοπωλεία με τον τελευταίο νόμο σχετικά με την προέλευση, όπου το μόνο μέτρο που ελήφθη είναι η επιβολή της αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή μηχανή. «Εμείς δεν απορρίπτουμε την ταμειακή μηχανή, όπως δεχθήκαμε και τη ζυγιστική», είπε χαρακτηριστικά θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα του κόστους, το οποίο όπως είπε πρέπει να καλυφθεί από την πολιτεία. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «μιλάμε για προέλευση και δεν μιλάμε για την ποιότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση του meatnews.gr σχετικά με τους ελέγχους, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ είπε ότι οι έλεγχοι λόγω των σοβαρών κενών που υπάρχουν στις υπηρεσίες γίνονται με ποσοστά, αλλά σαφώς οι έλεγχοι στα κρεοπωλεία είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι από τις υπεραγορές και τα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Πέππας έδωσε από τη μεριά του μια εικόνα από την κατεύθυνση μεγάλων ποσοτήτων αρνιών στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «λυπηρό», αφού όπως εξήγησε αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης της αγοραστικής δύναμης στην εσωτερική αγορά.

Σχετικά με τις τιμές, όπως αναφέρθηκε παραμένουν στα περσινά επίπεδα, με μια πτώση στην τιμή του χοιρινού.

Σε ερώτηση για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των παραγωγών, ο κ. Πανταζής εκ μέρους των εμπορικών αντιπροσώπων τόνισε ότι στην Ευρώπη η αποπληρωμή δεν ξεπερνά τις 20 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα νομοθετήθηκαν οι 60 ημέρες, χωρίς όμως και να έχει εφαρμοστεί, αφού όπως είπε η συνήθης πρακτική των σούπερ μάρκετ είναι να πληρώνουν στις 90 ημέρες.

Αίσθηση προκάλεσε και η αποστροφή του προέδρου της ΠΟΚΚ, ότι «θα περιμέναμε από μια αριστερή κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο για τον ανταγωνισμό», αναφερόμενος στην κατάργηση πριν μερικά χρόνια του περιορισμού που υπήρχε για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, γεγονός που ενέτεινε τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

20 December 2017
Banner
Banner