Η Ρωσία ακυρώνει τους μειωμένους δασμούς εισαγωγής βοδινού από Βραζιλία και Παραγουάη

11 September 2017

Η Ρωσία ακυρώνει τους μειωμένους δασμούς εισαγωγής βοδινού από Βραζιλία και Παραγουάη

Πλήρεις τελωνειακούς δασμούς για το βοδινό που εισάγει από τη Βραζιλία και την Παραγουάη, πρόκειται να εφαρμόσει η Ρωσία, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Τελωνείων και Δασμών, που επικεφαλής της είναι ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν.

Μέχρι τώρα, οι χώρες που στη Ρωσία περιγράφονται ως «κράτη με αναδυόμενη αγροτική βιομηχανία» (Βραζιλία, Παραγουάη, Μεξικό και Ουρουγουάη) απολαμβάνουν χαμηλότερους δασμούς (το 75% του βασικού δασμού) όταν εξάγουν βοδινό στη Ρωσία. Στο εξής αυτό δεν θα ισχύει. Κι αυτό γιατί οι Ρώσοι αποφάσισαν ότι πρέπει να έρθει σε ισορροπία η εγχώρια αγορά και να αντιστοιχιστούν οι τιμές του εισαγόμενου με τις τιμές που παίρνει ο Ρώσος κτηνοτρόφος.

Όπως αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για βοδινό κρέας κι έτσι για να αποφευχθεί η πίεση στις τιμές η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική ενθάρρυνσης των εξαγωγών και ταυτόχρονα προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές. Σήμερα, η Ρωσία εισάγει είτε ακριβά τεμάχια βοδινού ή τα πολύ φθηνά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία επεξεργασίας για την παραγωγή αλλαντικών. Η βιομηχανία, αν και μέχρι πρόσφατα απέφευγε το βοδινό και προτιμούσε φθηνότερα είδη κρέατος, τώρα όσοι παράγουν προϊόντα βοδινού κρέατος είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εγχώρια πρώτη ύλη εφόσον αναμένεται να εξισωθούν οι τιμές ανάμεσα στο εισαγόμενο και στο εγχώριο.

Το συνολικό σχέδιο πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις το διατυπώνει ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Αλ. Τκάτσεφ: το 2016 η ρώσικη παραγωγή βοδινού μειώθηκε κατά 1,6% στα 2,83 εκατ. τόνους και τώρα η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εγχώρια παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 450.000 τόνους προκειμένου η χώρα να γίνει αυτάρκης στο βοδινό, όπως ακριβώς έχει γίνει στο χοιρινό και στο κρέας πουλερικών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κατάργηση των μειωμένων δασμών στο εισαγόμενο βοδινό κρέας ήταν εντολή του Προέδρου Πούτιν από το 2014. Ωστόσο (ίσως εξαιτίας της έλλειψης που πιθανολογείτο ότι θα έφερνε η επιβολή του ρωσικού εμπάργκο τον Αύγουστο του 2014), η υλοποίηση της εντολής καθυστέρησε τρία χρόνια.

11 September 2017
Banner
Banner