Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής στο 6ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

18 December 2017

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής στο 6ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Την άποψη ότι η ανάπτυξη και αποδοχή των νέων τεχνολογιών, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης υδάτων, αγρών και ζωικού κεφαλαίου και η θεσμική σχεδίαση και υλοποίηση κατάλληλων μέτρων, μπορούν να καταστήσουν ευκολότερη την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Seth Frank της Σπουδαστικής Εστίας Aliki Perroti, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ήταν η ανάδειξη προτάσεων περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. «Οφείλεται και σε ανθρωπογενή αίτια και επιταχύνεται. Προφανώς η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη και η αδράνεια του σήμερα θα επιφέρει τεράστιο κόστος αύριο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College Δρ Πάνος Κανέλλης (κεντρική φωτο) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συνέδριο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό θεσμό, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, δήλωσε ότι «η Περιφέρεια, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προσπαθεί να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

Την αναγκαιότητα να υπάρξει συντεταγμένη δράση του συνόλου της δημόσιας διοίκησης, με καταγραφή όλων των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργηθούν από την κλιματική αλλαγή και σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους, με την δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων που θα χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, υπογράμμισε o κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Βασίλης Κόκκαλης. «Η ελληνική γεωργία πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών της σε τρία επίπεδα. Κατά πρώτον με τη διαφύλαξη της γεωργικής γης από αλλαγή χρήσης. Κατά δεύτερον με την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων ώστε να μειωθεί η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Κατά τρίτον με το να καταστήσει τα γεωργικά εδάφη αποθήκες άνθρακα με την ενσωμάτωση σε αυτά οργανικής ουσίας», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση το 2016 της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τη σύσταση του Εθνικού Συμβούλιου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και παρουσίασε αναλυτικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Κλιματική αλλαγή και ελαιοπαραγωγή», ήταν ο τίτλος της εισήγησης του Συμβούλου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Κωνσταντίνου Ζουκίδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 4,1% της ελαιοπαραγωγής, αύξηση κατά 9,6% στα καθαρά κέρδη των ελαιοπαραγωγών, μείωση κατά 8% των προσβολών από τον Δάκο και πρωίμιση ανθοφορίας και καρποφορίας ελαιόδεντρων. Οι αρνητικές επιπτώσεις σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν άμεσα το βιολογικό κύκλο ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πιο συχνά το φαινόμενο της ακαρπίας των ελαιοδέντρων. Στις θετικές επιπτώσεις συγκαταλέγονται η μείωση πληθυσμού του δάκου και δακοπροσβολής ελαιοκάρπου και η πρώιμη ωρίμανση. Στη συνέχεια παρουσίασε τις βέλτιστες διαχειριστικές πρακτικές στις νέες

 

συνθήκες, οι οποίες είναι: ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης, αξιοποίηση υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας μετά από κομποστοποίηση, ορθολογική λίπανση, μειωμένη ή καθόλου κατεργασία του εδάφους, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, συγκαλλιέργεια, τροποποίηση του κλαδέματος των ελαιοδέντρων, ορθολογική άρδευση και φυτοπροστασία, συγκομιδή των ελαιόδεντρων, συμβουλευτική, εφαρμογές γεωργίας ακριβείας και τέλος εφαρμογή των Κανονισμών.

 

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Rebecca A. Fong, επίσημοι καλεσμένοι και πλήθος κόσμου.

18 December 2017