Η ώρα της ενοποίησης για το συνεταιριστικό κίνημα – Άμεσα νόμος για εκπροσώπηση, χρηματοδότηση

03 March 2021

Η ώρα της ενοποίησης για το συνεταιριστικό κίνημα – Άμεσα νόμος για εκπροσώπηση, χρηματοδότηση

Φαίνεται ότι έφτασε, αφού παρήλθαν μερικά χρόνια, η ώρα της ενοποίησης του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

Μετά το πρώτο βήμα με τις υπογραφές για τη σύσταση της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), ήρθε τώρα η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ΕΘΕΑΣ και ΣΑΣΟΕΕ.

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού έπαιξαν το ρόλο τους και έτσι, όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ «Μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο και από τις δύο πλευρές, επιτεύχθηκε η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς φτάσαμε σε σύγκλιση απόψεων. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, ενοποιείται το συνεταιριστικό κίνημα, μετά από σχεδόν μία πενταετία».   

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λιβανό, η ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης όλων των αγροτικών συνεταιρισμών, βάζει τέλος στις χρόνιες παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πληρέστερη εκπροσώπηση των αγροτών και την  ανάδειξη μιας νέας υγιούς συνεταιριστικότητας. 

Μέσω του ενιαίου φορέα, οι αγρότες αποκτούν θεσμική φωνή  και ισχυρή εκπροσώπηση. 

Θα ακολουθήσει άμεσα η απαιτούμενη (νομοθετική) ρύθμιση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε να καταστεί η ΕΘΕΑΣ κοινωνικός εταίρος, να αποκτήσει εκπροσώπηση στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και να κατοχυρωθεί η χρηματοδότησή της. 

«O νόμος 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα, με την πρόβλεψη για τη σύσταση της ΕΘΕΑΣ. Σήμερα, με την πρωτοβουλία του κ. Λιβανού, γίνεται πράξη η ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών από έναν μόνο φορέα, προκειμένου ο θεσμός να είναι βιώσιμος και να μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα της χώρας» καταλήγει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

03 March 2021
Banner
Banner