Εγκρίθηκε το καταστατικό του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού με ιδιώτη επενδυτή

17 December 2020

Εγκρίθηκε το καταστατικό του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού με ιδιώτη επενδυτή

Στην έγκριση του καταστατικού για την ίδρυση του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού στη χώρα μας, ο οποίος περιλαμβάνει στη μετοχική του σύνθεση ιδιώτη επενδυτή, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ικανοποιώντας σχετικό αίτημα που υπεβλήθη προς αυτές.

Πρόκειται για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «ΠΑΡΝΩΝ» με έδρα τους Μολάους του νομού Λακωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά προσωπική δικαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, καθώς επίσης και απόλυτη επιβεβαίωση των προσδοκιών του για την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο των Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου εκείνοι να μετατραπούν σε υγιείς, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις με σκοπό να μπορούν να εισέλθουν με αξιώσεις στο σύγχρονο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Βορίδη με την οποία εκσυγχρονίστηκε και κατέστη ελκυστικότερο το πλαίσιο για τη συγκρότηση και λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μέσω της συγκεκριμένης νομοθεσίας δόθηκε μάλιστα απόλυτη ελευθερία στους συνεταιριστές ώστε να αποφασίζουν ελεύθερα, μέσω των καταστατικών τους, τους όρους λειτουργίας των Συνεταιρισμών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας τον Φεβρουάριο του 2020 και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, 20 ακόμα νέοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν ήδη υποβάλει αίτημα έγκρισης του καταστατικού τους ενώ 40 έχουν προχωρήσει στην τροποποίησή του προκειμένου να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, έπειτα από πολύμηνες διεργασίες τις οποίες ενθάρρυνε και στήριξε προσωπικά ο Υπουργός, ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών του καταστατικού για την ίδρυση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕθΕΑΣ) με σκοπό την επανένωση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων κάτω από μία ενιαία πανελλαδική σκέπη. Με την κίνηση αυτή δόθηκε η δυνατότητα στο συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας να επανενώσει τη φωνή του και να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του θέση εντός και εκτός συνόρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου της πατρίδας μας, κίνηση η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους Έλληνες συνεταιριστές».

17 December 2020
Banner