H γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία σε κίνδυνο
Related Articles
- Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ απαντούν με στοιχεία και επιχειρήματα σε κατηγορίες εις βάρος τους για εμπαθή και μεροληπτική στρατηγική προς όφελός τους
- Προτάσεις του ΣΕΚ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2024 – Κίνητρα στους κτηνοτρόφους για ανάπτυξη του κλάδου – Αξιοποίηση του Ταμείου Ψηφιακού Ανασχηματισμού – Μείωση της γραφειοκρατίας
- ΣΕΚ: Οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ αφανίζουν την κτηνοτροφία
Με οικονομική ασφυξία απειλείται ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας αλλά οι παραγωγοί επιμένουν πως θα υπάρξει τρόπος να φτάσει ελληνικό φρέσκο γάλα στην αγορά. Ζητούν να έρθει το ελληνικό σήμα για το γάλα, που έχει εξαιρετική ποιότητα και να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, σε ό, τι αφορά στο θέμα του γιαουρτιού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων , Γιώργος Κεφαλάς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας*, Θανάσης Βασιλέκας κι αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, περιέγραψαν με μελανά χρώματα το τοπίο, που επικρατεί στην ελληνική αγελαδοτροφία.
Ειδικότερα, τόνισαν πως δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αγελαδινού γάλακτος με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα. Μέσα στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει: Οικονομική ασφυξία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, λουκέτο στην ΑΓΝΟ, κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Έβρο, με πενιχρές αποζημιώσεις,
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην ΕΕ , που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις στον τομέα του γάλακτος. Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής για το 30% της παραγωγής γάλακτος , που παραδίδουν οι παραγωγοί (27/28 λεπτά) , με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση. Δυσμενής εξέλιξη είναι και το γεγονός πως η ΦΑΓΕ απομακρύνεται από τη χώρα μας μετά τη λήξη των συμβολαίων με Έλληνες αγελαδοτρόφους δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο.
Ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο όμως αναμένεται να προκαλέσει πλέον και το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (παλαιό άρθρο 82). Αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Κι αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μ. Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη. Μάλιστα η αξία εξαγωγών το 2015 απ΄ το γιαούρτι ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ.
Έλληνες κτηνοτρόφοι είχαν μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση. Αντιπροσωπεία του κλάδου ενημέρωσε αρμοδίως χθες και σήμερα βουλευτές και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για το θέμα της ελληνικής αγελαδοτροφίας. Συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, τον τομεάρχη Αγροτικού Γιώργο Κασαπίδη, τον πρόεδρο της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον εκπρόσωπο Αγροτικού Τομέα Τάσο Κανταρά μ΄ επικεφαλής τους Τάκη Πεβερέτο και Θανάση Βασιλέκα. Ενημέρωση υπήρξε και προς τον τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Μιχάλη Τζελέπη, τον τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργο Λαζαρίδη και τον τομεάρχη Αγροτικού της Ένωσης Κεντρώων, Τάσο Μεγαλομύστακα. Άλλη αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το Ποτάμι με την Κωνσταντίνα Μάρκου και τον Ηλία Κασιδιάρη στη Χρυσή Αυγή.