Η ελληνική πολιτική ρουτίνα δεν κάνει διάλειμμα

15 November 2016

Η ελληνική πολιτική ρουτίνα δεν κάνει διάλειμμα

Μπορεί ο ένας να βρίσκεται στις Βρυξέλλες κι ο άλλος στη Λακωνία, όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα για την ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία σε κάθε ώρα και στιγμή μπορεί να κατακλύζεται από δηλώσεις και αντιδηλώσεις. Έτσι, ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., από τη Λακωνία όπου βρέθηκε χθες, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα αγροτικά, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αισθάνθηκε εκ Βρυξελλών την ανάγκη να απαντήσει άμεσα.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Ο Γ. Κασαπίδης της Ν.Δ. δήλωσε από τη Λακωνία όπου πραγματοποιούσε περιοδεία, ότι η υπερφορολόγηση και η υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών εκτός επαγγέλματος. Επιπλέον σημείωσε ότι κονδύλια της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, εξαιτίας της ανικανότητας της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ εδώ και δύο χρόνια τώρα, να προκηρύξει μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κασαπίδης, «Η παντελής έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που προεκλογικά εξαγγέλλονταν αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο την επικίνδυνη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, να δώσει αναπτυξιακές και παραγωγικές κατευθύνσεις στους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου και τους ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Μέχρι εδώ, καμία έκπληξη. Δηλώσεις σαν κι αυτές είναι ρουτίνα και γίνονται σχεδόν καθημερινά. Ακόμη κι έτσι όμως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., «έπρεπε» να απαντήσει. Διότι η εν Ελλάδι πολιτική διαπάλη δεν κάνει… διάλειμμα - και δεν χαρίζει κάστανα, κατά το κοινώς λεγόμενον.

Σε άμεσο λοιπόν χρόνο ήρθε η απάντηση του υπουργού, ο οποίος σημείωνε ότι: «Έχω απαντήσει πολλές φορές, καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, σε όσους ηθελημένα και προπαγανδιστικά κάνουν λόγο για υπερφορολόγηση των αγροτών και αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Θα το επαναλάβω μία ακόμα φορά με την ελπίδα να το κατανοήσει και ο κ. Κασαπίδης, καθώς οι ίδιοι οι αγρότες το έχουν επιβεβαιώσει ήδη στην πράξη: Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στο φορολογικό και το ασφαλιστικό του αγροτικού επαγγέλματος, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό που αγγίζει το 95%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν. Θεσμοθετήθηκε, επιπλέον, για πρώτη φορά, αφορολόγητο όριο για τους αγρότες, γεγονός που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη και για το μέλλον».

Όσο για τις αναφορές του κ. Κασαπίδη στις προκηρύξεις Μέτρων του ΠΑΑ, ο κ. Αποστόλου σχολίασε: «Φαίνεται ότι ο Υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας έχει ελλιπή σύνδεση με την πραγματικότητα. Αλλιώς θα είχε αντιληφθεί ότι χιλιάδες νέοι αγρότες προσέρχονται αυτές τις ημέρες και υποβάλλουν φακέλους για την ενίσχυσή τους από το ΠΑΑ (πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και ελπιδοφόρα ένδειξη), έχουν ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση οι προκηρύξεις των μέτρων για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και για την προώθηση επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ έχουν ήδη αναγγελθεί οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Και όλα αυτά, όταν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν το τελευταίο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκε, επειδή το σχέδιο που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση επεστράφη από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και χρειάστηκε να ανασυνταχθεί ριζικά και να υποβληθεί εκ νέου από τη δική μας κυβέρνηση. Ας το πάρει απόφαση ο κ. Κασαπίδης και η Νέα Δημοκρατία. Τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, αλλά ο αγροτικός τομέας έχει και παρόν και μέλλον. Το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε δίνει ήδη αποτελέσματα με αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση της απασχόλησης. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση και εντυπωσιασμούς».

15 November 2016
Banner
Banner