ΗΠΑ: Πώς αντιδρά η βιομηχανία κρέατος για τους μεξικάνικους δασμούς στο χοιρινό

07 June 2018

ΗΠΑ: Πώς αντιδρά η βιομηχανία κρέατος για τους μεξικάνικους δασμούς στο χοιρινό

Όταν η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει να δείχνει τα αποτελέσματά της, είναι ενδεχόμενο να φανεί ότι έτσι όπως είναι δομημένο το παγκόσμιο εμπόριο, δύσκολα θα μπορεί να φέρει τα σκοπούμενα αποτελέσματα. Ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει εκλεγεί με το πρόγραμμα «Πρώτα η Αμερική» και το εφαρμόζει με πολιτικές όπως οι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου προερχόμενων από Κίνα, Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό. Οι πρώτες απαντήσεις που ήρθαν από αυτές τις χώρες, αναμενόμενες, ήταν να επιβάλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που εισάγουν, με αποτέλεσμα αρκετές φωνές στις ΗΠΑ να προβληματίζονται πλέον περί του αν αυτού του είδους ο προστατευτισμός μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση του Βορειοαμερικανικού Ινστιτούτου Κρέατος (ΝΑΜΙ) μετά την απόφαση του Μεξικού να επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο αμερικανικό χοιρινό κρέας, είναι ενδεικτική ότι στις ΗΠΑ δημιουργείται ένα περιβάλλον αγωνίας (ήδη σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και Κίνα, Καναδάς, Ε.Ε.). Σε δήλωσή του το Ινστιτούτο αναφέρει ότι το 2017 το Μεξικό ήταν η μεγαλύτερη (σε όρους ποσότητας) αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος, πιάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 800.000 τόνων. Σε αξία οι εξαγωγές αυτές ανήλθαν στα 1,51 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα αντίμετρα από την πλευρά του Μεξικού, λέει το ΝΑΜΙ, θα επηρεάσουν δυσανάλογα τον κλάδο, αφού θα σημάνουν χαμένα έσοδα και περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά, πολύ περισσότερο που φέτος η παραγωγή χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί.

Όπως μάλιστα δηλώνει ο Μπάρι Κάρπεντερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του NAMI, «Αυτά τα αντίμετρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τώρα που βασικοί ανταγωνιστές μας κερδίζουν επιπλέον πρόσβαση στη κρίσιμη μεξικανική αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της αμερικανικής βιομηχανίας χοιρινού κρέατος να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις. Τα μεξικανικά αντίμετρα επιβεβαιώνουν ξανά ότι δεν υπάρχουν νικητές στις εμπορικές διαμάχες. Το ΝΑΜΙ καλεί το Μεξικό και τις ΗΠΑ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιλύσουν τυχόν διαφορές πριν τεθούν σε ισχύ οι πρόσθετοι δασμοί και οι φραγμοί πρόσβασης στην αγορά. Εάν δεν το πράξουν, θα δημιουργήσουν άσκοπα πολύ δυσμενείς συνθήκες για τους Αμερικανούς εργαζόμενους αλλά και για τους καταναλωτές και στις δύο χώρες».

Σημειώνεται ότι οι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα χοιρινού κρέατος ξεκινούν από 10% και θα αυξηθούν στο 20% στις 5 Ιουλίου.

07 June 2018
Banner
Banner