Η Ρωσία συνεχίζει το εμπάργκο και οργανώνει την άμυνά της

14 June 2016

Η Ρωσία συνεχίζει το εμπάργκο και οργανώνει την άμυνά της

Story Highlights

  • Η ΕΟΕ είναι μια οικονομική ένωση (μια κοινή αγορά άνω των 180 εκατ. ατόμων με αθροιστικό ΑΕΤ 4 τρισ. δολ.) που την συναποτελούν πέντε χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν

Related Articles

Δεν θα περίμενε κανείς από μια δύναμη όπως η Ρωσία, να μην έχει εναλλακτικά σχέδια και προθέσεις προκειμένου να αντισταθμίσει τις συνέπειες που αναγκαστικά θα είχε μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση και τη ρωσική απάντηση της απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Σε μια στιγμή που ο ευρωπαϊκός κλάδος χοιρινού κρέατος έχει χτυπηθεί βαριά από το ρωσικό εμπάργκο, η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αύξησε την αυτάρκειά της σε κρέας, ενώ τώρα χρησιμοποιεί και ένα ακόμη «όπλο».

Όπως μεταδίδει το globalmeatnews.com, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ) σχεδιάζει να μειώσει κατά 60% τις εισαγωγές κρέατος που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΟΕ.

Σημειώνεται ότι η ΕΟΕ είναι μια οικονομική ένωση (μια κοινή αγορά άνω των 180 εκατ. ατόμων με αθροιστικό ΑΕΤ 4 τρισ. δολ.) που την συναποτελούν πέντε χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν. Επί του παρόντος οι ποσοστώσεις που είναι σε ισχύ και αφορούν τις εισαγωγές κρέατος περιγράφονται ως εξής: Οι ποσοστώσεις στη Ρωσία έχουν καθοριστεί στις 570 χιλ. τόνους βόειου, 430 χιλ. τόνους χοίρειου και 364 χιλ. τόνους κρέατος πουλερικών. Το Καζακστάν έχει ποσοστώσεις 21 χιλ. τόνους βόειου, 140 χιλ. τόνους κρέατος πουλερικών και μηδενική ποσόστωση για το χοίρειο. Η Λευκορωσία έχει 20 χιλ. τόνους για το χοίρειο, 10,9 χιλ τόνους για το κρέας πουλερικών και μηδενική ποσόστωση για το βόειο. Οι άλλες χώρες έχουν μηδενική ποσόστωση για όλα τα είδη κρέατος που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Στην πραγματικότητα, ακόμη κι έτσι, οι ποσοστώσεις δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, συνήθως οι εισαγωγές από τρίτες χώρες δεν φτάνουν σε αυτό το όριο που έχει θέσει η κάθε μία από τις χώρες της ΕΟΕ. Με τη μεγάλη μείωση στις ποσοστώσεις των χωρών της ΕΟΕ, το κενό αναμένεται να καλυφθεί από την ανακατανομή των εμπορικών ροών εντός της Ένωσης. Είναι ενδεικτικό ότι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται αναφέρουν ότι αναμένεται να αυξηθεί το ρώσικο κρέας πουλερικών που κατευθύνεται προς το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν, χώρες που θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν δρόμους για το δικό τους βόειο και πρόβειο κρέας στη ρωσική αγορά, η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζει έλλειψη σε αυτά τα είδη κρέατος. Η Λευκορωσία από την πλευρά της σχεδιάζει να αυξήσει τον πληθυσμό χοίρων προκειμένου να αντικαταστήσει τα μερίδια που έχουν τρίτες χώρες στην αγορά της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της ΕΟΕ εκτιμούν ότι εν μέσω αστάθειας στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, οι πέντε χώρες της Ένωσης θα ενθαρρύνουν την αύξηση των τοπικών δυνατοτήτων παραγωγής κρέατος και την εμβάθυνση της συνεργασίας των μελών της ΕΟΕ στον αγροδιατροφικό τομέα. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και οι αντίθετες φωνές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο που εκπονείται αντιδρούν οι πτηνοτρόφοι του Καζακστάν, που έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τους Ρώσους συναδέλφους τους για ντάμπινγκ στην τοπική αγορά, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση του Καζακστάν δεν πάρει μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής κρέατος πουλερικών, σύντομα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου θα αναγκαστούν να απολύσουν ως και το 80% των υπαλλήλων τους ενώ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει και στο 50%.

Η ευρασιατική εκδοχή της παγκοσμιοποίησης τα έχει κι αυτά…

14 June 2016
Banner
Banner