H αγορά εύλογα ανησυχεί – άρθρο του Γ.Κατερίνη στην ΕφΣυν

14 December 2019

H αγορά εύλογα ανησυχεί – άρθρο του Γ.Κατερίνη στην ΕφΣυν

Σε εμπεριστατωμένο θέμα σχετικά με τις τιμές στο χοιρινό κρέας, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών (14-15/12/2019) με τίτλο: "Η παγκοσμιοποίηση, η πανώλη των χοίρων και το... σουβλάκι", φιλοξενείται και το παρακάτω άρθρο του αρχισυντάκτη του Meat News Γιώργου Κατερίνη:

Μέχρι σήμερα και για περισσότερο από μια δεκαετία η τιμή πώλησης του κρέατος στη χώρα μας έχει διατηρηθεί σταθερά χαμηλή σε σχέση με τις τιμές που πωλείται το κρέας στην Ευρώπη.

Τώρα όμως, που το διεθνές «χρηματιστήριο τιμών» του χοιρινού, λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, έχει εκτοξευθεί, η αγορά κρέατος της χώρας μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτη. Κι αυτό γιατί είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές, οι οποίες καλύπτουν άνω του 60% της εγχώριας κατανάλωσης χοιρινού. Έτσι το εβδομαδιαίο «τσίμπημα» στις τιμές των ευρωπαϊκών σφαγείων αναπόφευκτα περνά στην κατανάλωση. Μάλιστα η αύξηση τιμής στο εισαγόμενο χοιρινό, έδωσε την ευκαιρία να εκτονωθεί μερικώς και η πολύχρονη συμπίεση τιμών που υφίστανται οι Έλληνες παραγωγοί, συμπαρασύροντας και την τιμή στο εγχώριο χοιρινό.

Οι συνεχείς αυξήσεις τιμών χονδρικής στο χοιρινό κρέας από την αρχή του 2019 έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση τιμής του πιο δημοφιλούς «πρόχειρου» φαγητού στη χώρα μας (παρά την μείωση ΦΠΑ στην εστίαση). Η τιμή στο σουβλάκι αγγίζει εδώ και μερικούς μήνες τα 3 ευρώ. Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να περάσει αυτή η αύξηση και στην λιανική πώληση, αφού τα κρεοπωλεία δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον τις συνεχείς αυξήσεις που πληρώνουν σε χονδρέμπορους και παραγωγούς.

Οι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν, διότι αντιλαμβάνονται ότι μια –έστω και μικρή- αύξηση τιμής σε ένα βασικό διατροφικό είδος μπορεί να έχει δυσάρεστες κοινωνικές συνέπειες. Η πολιτεία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά μέτρα, όπως π.χ. ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ή μείωση παραγόντων που διαμορφώνουν την τελική τιμή.

14 December 2019
Banner
Banner