H ντόπια παραγωγή στην Κρήτη κρατάει σταθερές τις τιμές σε πουλερικά, βοοειδή και κρέας αιγοπροβάτων – SOS κτηνοτρόφων για στήριξη – Το χοιρινό στα ύψη

05 July 2023

H ντόπια παραγωγή στην Κρήτη κρατάει σταθερές τις τιμές σε πουλερικά, βοοειδή και κρέας αιγοπροβάτων – SOS κτηνοτρόφων για στήριξη – Το χοιρινό στα ύψη

Η Κρήτη φαίνεται πως κρατάει τα σκρήπτρα στις υψηλές τιμές των ζωικών προϊόντων με τη χοιρινή μπριζόλα να φτάνει έως και τα 7 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρει τοπικό Μέσο, ενώ τα βοοειδή παραμένουν σε σταθερές τιμές και μόνο τα αμνοερίφια και κοτόπουλα, λόγω της επάρκειας στο νησί, κυμαίνονται σε τιμές που είναι προσεγγίσιμες σε περισσότερο κόσμο.

Όπως καταγγέλλεται από καταναλωτές, κάθε εβδομάδα εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές στο κρέας αυξάνονται με το πρόβλημα να γίνεται πιο ορατό τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι ψησταριές είναι στο απόγειό τους.

Βεβαίως, η παγκόσμια αύξηση τιμής του χοιρινού κρέατος είναι γεγονός τον τελευταίο καιρό, ενώ μέχρι το Πάσχα οι τιμές ήταν συγκρατημένες και οικονομικές.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η εγχώρια παραγωγή αμνοεριφίων και πουλερικών είναι αυτή που σώζει την κατάσταση, με τους κτηνοτρόφους να μην έχουν σταματήσει να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας με ουσιαστικά μέτρα «για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκτροφές τους, που στο μεταξύ μειώνονται διαρκώς από χρόνο σε χρόνο και αυτές», όπως λένε.

Ο πρώην πρόεδρος και νυν γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης μιλάει σχετικά στο neakriti.gr:

«Κάθε εβδομάδα έχουμε ανατιμήσεις. Κάποιες από αυτές τις έχουμε απορροφήσει, αλλά δεν μπορούμε να τις απορροφήσουμε όλες. Είναι άσχημα τα πράγματα. Από εβδομάδα σε εβδομάδα έχουμε ανατιμήσεις. Παλιά υπήρχε μια σταθερότητα. Τώρα δεν υπάρχει. Ιδίως τώρα με τα μπάρμπεκιου, για να πάρει κάποιος μπριζόλες χοιρινές θα πρέπει να τις πληρώσει σε τιμές σίγουρα τσιμπημένες»...

Ο κ. Δατσέρης αναφέρεται στις τιμές των τελευταίων ημερών, όπου η χοιρινή μπριζόλα είχε φτάσει στα 6,80 με 6,90 ευρώ το κιλό, τόσο η πανσέτα όσο και ο λαιμός... Σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 13 ευρώ το κιλό (13 και κάτι στο κατσίκι). Την ίδια ώρα, το μοσχάρι δεν έχει πάνω από 12,80 με 13 ευρώ το κιλό και παρουσιάζει σταθερότητα, παρά το γεγονός ότι μέχρι το Πάσχα ήταν πανάκριβο σε σχέση με το χοιρινό και τα άλλα είδη κρέατος.

«Αυτές είναι οι τιμές αυτής της εβδομάδας. Για την άλλη εβδομάδα δεν ξέρω τι τιμές θα έχουμε, γιατί ακούμε ότι θα έχει κι άλλες αυξήσεις το κρέας», σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη. Όπως λέει μάλιστα, στα χοιρινά οι τιμές είναι αυξημένες κατά 30 με 40 λεπτά το κιλό σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν μέχρι και ένα μήνα μετά το Πάσχα. Αλλά και στο μοσχάρι έχουμε σε σχέση με το Πάσχα μία αύξηση γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. «Απλά στα βοοειδή δεν έχουμε τόσες ανατιμήσεις. Αλλά στα χοιρινά είχαμε μεγάλη ζήτηση και λίγο ζωικό κεφάλαιο», συνεχίζει ο κ. Δατσέρης. «Άμα πας να φας σε καντίνα σουβλάκι, κάτω από 2 ευρώ δεν το βρίσκεις. Ο γύρος είναι πάνω από 4 με 4,50 ευρώ ο ένας... Στα βοοειδή, όμως, έπεσε η ζήτηση και πρόλαβαν οι παραγωγοί και αύξησαν την παραγωγή τους και έτσι είχαμε μία σταθερότητα σε σχέση με την ακρίβεια που υπήρχε ως το Πάσχα. Στα κοτόπουλα η τιμή είναι σταθερή γύρω στα 4 έως 4,30 ευρώ το κιλό», ενώ δεν δίστασε να πει πως η κίνηση στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου είναι πολύ χαμηλότερη, όπως μας είπε, σε σχέση με την αναμενόμενη, λόγω και του τουριστικού ρεύματος, που δεν ήταν όπως το περιμέναμε.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2022, οι αυξήσεις στο κρέας στη χώρα μας άγγιξαν το 20%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%. Μόνο η Πορτογαλία ανταγωνίζεται την Ελλάδα στις αυξήσεις.

Οι αυξήσεις στο "κόκκινο" μέσα σε ένα χρόνο

Για να μιλήσουμε με στατιστικά, τον Μάρτη σύμφωνα με την Eurostat, το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, την ώρα που στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%. Το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1%, όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%. Το ίδιο ισχύει και με το χοιρινό, που αυξήθηκε κατά 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη.

«Το χοιρινό είναι βιομηχανοποιημένο κρέας. Και υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει στον ιστότοπο ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης και συνεχίζει: «Η Ευρώπη δυσκολεύεται πάρα πολύ και σε όλα τα είδη κρέατος. Αλλά στη χοιροτροφία ειδικά, είναι βιομηχανικού τύπου οι εκτροφές. Με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός που υπάρχει να οδηγεί σε συρρίκνωση την παραγωγή. Δεν είναι αυτό που ζούμε εμείς εδώ στην Κρήτη με το αιγοπρόβατο, που ο κτηνοτρόφος, όταν δεν μπορεί να καλύψει το κόστος του, θα αρχίσει να μαζεύει κλαδιά ή να πάει στο δάσος και να δώσει χίλιες λύσεις για μπορέσει να κρατήσει το κοπάδι του. Σε ένα κοπάδι που είναι εσταβλισμένο, αγοράζεις, ταΐζεις, παχαίνεις, παράγεις και πρέπει να πληρώσεις όλα αυτά τα κόστη. … Οι παραγωγοί, παρά τις τιμές αυτές, ζορίζονται. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε μία οικονομική πραγματικότητα. Και φοβάμαι ότι η αυτάρκεια και η ευδαιμονία που είχαμε στην Ευρώπη θα αρχίσει να μειώνεται, αν δε σκύψουμε πάνω στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. …. Τα βοοειδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτρέφονται με φυτική παραγωγή και αυτό έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, επειδή το κόστος είναι ελεγχόμενο. Πάντως, η Ελλάδα πλέον έχει εξάρτηση από τα βοοειδή σε ποσοστό πάνω από το 80% με 85%. Και στα χοιρινά μπορεί να έχουμε φτάσει μέχρι και το 90%. …  Κρατάει μόνο η αιγοπροβατοτροφία μας με χίλια βάσανα. Και επειδή έχουμε και μερικές συστηματικές εκτροφές στην πτηνοτροφία, έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο στο κοτόπουλο και υπάρχει ορθολογισμός»...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε έναν χρόνο (Μάιος 2022-Μάιος 2023) οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ήταν σε γαλακτοκομικά και αβγά (18%), λάδια και λίπη (15,8%), κρέατα (11,9%), ψωμί (11,1%), καφέ (13,2%), ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά (10,3%), μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς (12,9%) και 14,2% στα λοιπά τρόφιμα. Συνολικά η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 25% στη διετία 2021-2023 κοστίζει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τον μήνα στα ελληνικά νοικοκυριά!

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, το στέλεχος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης σχολιάζει: «Οι άλλες χώρες έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα και βασικά είδη τροφίμων. Και κάνουν και ελέγχους στην αγορά για να δουν αν οι αυξήσεις που υπάρχουν είναι στα όρια της λογικής ή αν έχουν υπερβεί τα όρια της λογικής. Εμείς τέτοια μέτρα δεν έχουμε πάρει. Και όσο δε γίνονται έλεγχοι στην αγορά, θα συνεχίζεται η κατάσταση αυτή. … Εδώ και ένα χρόνο η ακρίβεια κυριολεκτικά καλπάζει. Και το βλέπουμε κι εμείς οι ίδιοι, που πλέον πάμε να ψωνίσουμε και ψωνίζουμε μόνο τα απαραίτητα. Γιατί δεν μπορούμε πια να αγοράσουμε άλλα είδη. Τα υπόλοιπα είδη είναι πλέον πολυτέλεια. Αλλά αυτό είναι σχεδόν απάνθρωπο για τον κόσμο. Αν δούμε τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι δαπανούμε πάνω από το 60% της εισοδηματικής μας δύναμης για να κάνουμε τις αγορές αυτές. ... Συνηθίζουμε να αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και σε αυτά, πλέον, έχει αρχίσει η κατάσταση να ξεφεύγει».

Πηγή: neakriti.gr

05 July 2023
Banner