To Danish Crown κατηγορήθηκε για Greenwashing – Οι κρεατοβιομηχανίες δέχονται πιέσεις από κυβερνήσεις και ακτιβιστές για περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή τους

04 April 2024

To Danish Crown κατηγορήθηκε για Greenwashing – Οι κρεατοβιομηχανίες δέχονται πιέσεις από κυβερνήσεις και ακτιβιστές για περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή τους

To Ανώτατο δικαστήριο στη Δανία έκρινε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος της Ευρώπης παραπλάνησε τους καταναλωτές διαφημίζοντας το κρέας του ως «ελεγχόμενο από το κλίμα», γεγονός που σημαίνει πως η σκανδιναβική αυτή χώρα κατηγορείται για το λεγόμενο Greenwash.

Μια ομάδα Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων είχε κατηγορήσει την Danish Crown A/S ότι παραποίησε το οικολογικό της αποτύπωμα σε μια διαφημιστική καμπάνια του 2020, η οποία, όπως υποστήριζαν, δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η κατανάλωση χοιρινού συνεισφέρει στο κλίμα

Παγκοσμίως, οι εταιρείες δέχονται πιέσεις να δηλώσουν και να αποδείξουν βεβαίως πως η παραγωγή τους είναι συμβατή με τους κανονισμούς για το κλίμα και το περιβάλλον. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν αφενός να κατηγορηθούν από τους ακτιβιστές, αφετέρου να απορριφθούν από τους επενδυτές. Ένα απτό παράδειγμα είναι αυτό της JSB SA όπου ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης την κατήγγειλε, ισχυριζόμενος ότι η μεγαλύτερη κρεοπαραγωγός εταιρεία στον κόσμο παραπλάνησε το κοινό σχετικά με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Το δικαστήριο στη Δανία, την περασμένη Παρασκευή, αποφάνθηκε ότι η Danish Crown παραβίασε το νόμο, καθώς οι ετικέτες στις συσκευασίες ανεφεραν πως χοιρινό της ως «κλιματο-ελεγχόμενο». Ωστόσο, οι δικαστές συμφώνησαν με την εταιρεία σε μια άλλη καταγγελία, δεχόμενοι τη δήλωσή της ότι το δανέζικο χοιρινό είναι «πιο φιλικό προς το κλίμα απ' ό,τι νομίζετε».

Το δικαστήριο επέβαλε στην Danish Crown να πληρώσει 300.000 δανέζικες κορόνες (44.000 δολάρια) και να αναγνωρίσει ότι παραβίασε τους νόμους μάρκετινγκ. «Η εταιρεία δεν είχε την πρόθεση να παραπλανήσει τους πελάτες της», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Jens Hansen, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο TV2.

Η Danish Crown εγκατέλειψε την καμπάνια το 2021 μετά από κριτική, αλλά συνέχισε να την υπερασπίζεται, ισχυριζόμενη ότι είχε σκοπό να τονίσει την προσπάθεια της βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή χοιρινού. Η συνεταιριστική εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2030.

Είναι η πρώτη υπόθεση Greenwash που δικάζεται στα δικαστήρια στη Δανία. Η απόφαση θα βοηθήσει στο να θεσπιστούν νόμοι σχετικά με το Greenwash σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία ο Rune-Christoffer Dragsdahl του Δανέζικης Οργάνωσης Χορτοφάγων. Η ομάδα του είχε υποβάλει την αγωγή σε συνεργασία με το Κίνημα για το Κλίμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Δανέζικο Συμβούλιο Καταναλωτών. Είπε, επίσης ότι περιμένει η απόφαση να ενθαρρύνει περισσότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις σε άλλες χώρες, οι οποίες μέχρι στιγμής ίσως ήταν διστακτικές να ασχοληθούν με παρόμοιες υποθέσεις και να ακολουθήσουν με παρόμοιες αγωγές.

Πηγή: bloomberg.com

04 April 2024
Banner
Banner