GIview: Με ένα κλικ, όλες οι πληροφορίες για προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων

27 November 2020

GIview: Με ένα κλικ, όλες οι πληροφορίες για προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων

Μια νέα βάση δεδομένων για την αναζήτηση όλων των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκαινίασε η Κομισιόν.

Πρόκειται για το GIview, το οποίο παρέχει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στα δεδομένα των καταχωρισμένων στην Ε.Ε. γεωγραφικών ενδείξεων. Αποτελεί δε ένα χρήσιμο εργαλείο για καταναλωτές και παραγωγούς, που περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις τρίτων χωρών που προστατεύονται σε επίπεδο Ε.Ε. βάσει διμερών και πολυμερών συμφωνιών, καθώς και τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ε.Ε. που προστατεύονται σε τρίτες χώρες.

Η βάση δεδομένων επικαιροποιείται συνεχώς με επίσημα καταχωρισμένα δεδομένα από την Κομισιόν (Γ.Δ. Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ την ανάπτυξη και συντήρησή της έχει αναλάβει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε σχετικά: «Είμαι περήφανος που ξεκινάει τη λειτουργία της η πύλη GIview, την οποία έχει αναπτύξει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω προβολή των διάσημων ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται βάσει διεθνών συμβάσεων που έχουμε συνάψει. Κάθε γεωγραφική ένδειξη που έχει καταχωριστεί στην ΕΕ έχει από πίσω της μια ιστορία, η οποία αντανακλά την ποικιλία και τον πλούτο των προϊόντων που μας χαρίζει η ήπειρός μας. Οι υπηρεσίες μου κι εγώ θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους ενίσχυσης των γεωγραφικών ενδείξεων, οι οποίες έχουν αποδείξει την προστιθέμενη αξία τους τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές».

27 November 2020
Banner
Banner