Γίτσας: Πλήγμα η εξαίρεση της εκτατικής χοιροτροφίας από την ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια

14 October 2021

Γίτσας: Πλήγμα η εξαίρεση της εκτατικής χοιροτροφίας από την ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια

Την τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ενέργειας & Περιβάλλοντος σχετικά με την «Ανακατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας», ζητά ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας.

Λευτέρης Γίτσας

Σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, με την ΚΥΑ για την αναδιανομή των βοσκοτόπων, εξαιρείται η εκτατική χοιροτροφία. Δηλαδή  ο μαύρος χοίρος –μεταξύ άλλων– ο οποίος αποτελεί αναγνωρισμένη αυτόχθονη ελληνική φυλή, αλλά και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Ειδικά για τον μαύρο χοίρο, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο παραγωγικό κλάδο. «Η ΚΥΑ αυτή έρχεται σε  αντίθεση με όλο τον σχεδιασμό, αφού αφαιρεί βοσκοτόπια και ενισχύσεις, σκορπώντας την  απογοήτευση στους σημερινούς κτηνοτρόφους, αλλά και σε όσους νέους σκοπεύουν να  ακολουθήσουν αυτή τη νέα πρόταση».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΚ, ο κ. Γίτσας εκφράζει την απορία, πώς ο υπουργόςυπέγραψε την εν λόγω ΚΥΑ, μολονότι ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι υποστηρικτής του νέου αυτού κλάδου, διότι αποτελεί σε κάποιο βαθμό αναδιάρθρωση καλλιεργειών, συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και στο να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά. Παράλληλα ενισχύει την αυτάρκεια του παραγόμενου ποιοτικού εγχώριου κρέατος.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΟΚ από καιρό, με εισηγήσεις και τεκμηριώσεις, υποστηρίζει σθεναρά την προώθηση του νέου αυτού κλάδου της παραγωγής μαύρου χοίρου, το κρέας του οποίου θα ενισχύσει την ελληνική γαστρονομική φαρέτρα αλλά και τον εθνικό τουριστικό γαστρονομικό χάρτη, ο οποίος είναι απαραίτητος όσο ποτέ. Η Οργάνωση τονίζει την ανάγκη, ειδικά όσον αφορά στον μαύρο χοίρο, να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί η εν λόγω απόφαση, που εξαιρεί την εκτατική χοιροτροφία από τις ενισχύσεις και τους βοσκοτόπους. Επίσης να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του μαύρου χοίρου στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, απ’ όπου επίσης –παρά τις αιτιάσεις της ΕΔΟΚ– παραδόξως έχει εξαιρεθεί.

Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις, ο κ. Γίτσας σημειώνει το θετικό της εν λόγω ΚΥΑ, σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας, με την ένταξη –για πρώτη φορά– στο δυναμικό του ζωικού κεφαλαίου, και του αρνιού και του κατσικιού (20 αρνιά ή κατσίκια 1 ΜΜΖ) που έως τώρα δεν υπολογίζονταν. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει αυξημένα στρέμματα για τον αιγοπροβατοτρόφο, άρα και ενισχύσεις.

14 October 2021
Banner
Banner