Γιατί ανέστειλε τις εισαγωγές καναδικού κρέατος η Κίνα

01 July 2019

Γιατί ανέστειλε τις εισαγωγές καναδικού κρέατος η Κίνα

Θόρυβο και ανησυχία προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι η Κίνα σταματά τις εισαγωγές καναδικού κρέατος, καθώς εικάζεται ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε όταν 188 κτηνιατρικά πιστοποιητικά υγείας που εξέδωσαν οι κινεζικές Αρχές για Καναδούς παραγωγούς χοιρινού ανεστάλησαν αμέσως μόλις οι αρμόδιες Αρχές στο Πεκίνο ανακάλυψαν ότι τα πιστοποιητικά είχαν παραποιηθεί.

Σε ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία στην Οττάβα ανέφερε ότι σε παρτίδα καναδικού χοιρινού κρέατος ο έλεγχος βρήκε ρακτοπαμίνη, ουσία η οποία απαγορεύεται στην Κίνα. Έτσι, η κινεζική πλευρά ανέστειλε την εισαγωγή χοιρινού από τις καναδικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν εμπλεκόμενες και ζήτησε από τον Καναδά να διερευνήσει την υπόθεση, να λάβει προληπτικά μέτρα και βεβαίως να αναστείλει την έκδοση πιστοποιητικών για κρέατα που έχουν προορισμό την Κίνα.

«Ελπίζουμε ότι η καναδική πλευρά θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το περιστατικό, θα ολοκληρώσει την έρευνα το συντομότερο δυνατόν και θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων που εξάγονται στην Κίνα, με πιο υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία, σημειώνοντας ότι η υπόθεση δείχνει πως το καναδικό σύστημα εποπτείας των εξαγωγών κρέατος παρουσιάζει προφανή κενά ασφαλείας.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Καναδικού Χοιρινού Κρέατος (CPC) αναφέρει σε δική του δήλωση ότι συνεργάζεται στενά με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να εντοπίσουν τα πιθανά επόμενα βήματα. «Γνωρίζουμε ότι οι Καναδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους τους και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε γρήγορη επίλυση», ανέφερε το CPC.

Η υπόθεση έρχεται σε μια στιγμή που η Κίνα έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα στην παραγωγή χοιρινού εξαιτίας των συνεπειών της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, που την ωθεί να αναζητήσει προς εισαγωγή, μεγάλες ποσότητες χοιρινού σε όλο τον κόσμο. Μόλις πριν από δύο μήνες μάλιστα, Καναδοί εκπρόσωποι του κλάδου χοιρινού κρέατος δήλωναν ότι επιδιώκουν και ελπίζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα. Και εκεί που οι Καναδοί εξαγωγείς ετοιμάζονταν να πάρουν θέση, έρχεται η αναστολή εισαγωγών κρέατος από το Πεκίνο, για να τους αναστατώσει. Σημειωτέον ότι την τελευταία δεκαετία η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για το καναδικό χοιρινό κρέας, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η κινεζική αγορά για τους Καναδούς παραγωγούς.

Πάντως, διεθνείς αναλυτές δεν αποφεύγουν συνδέσουν την υπόθεση αυτή με την ένταση που επέφερε από τον περασμένο Δεκέμβριο στις σινοκαναδικές σχέσεις η σύλληψη της Μενγκ Ουανγκζού, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei. Η Ουανγκζού συνελήφθη στο Βανκούβερ με διεθνές ένταλμα που εξέδωσαν οι ΗΠΑ με κατηγορίες παραβίασης των κυρώσεων κατά του Ιράν, και αυτή τη στιγμή τελεί υπό μερικό κατ 'οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ, αναμένοντας τις διαδικασίες έκδοσης στις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι βεβαίως διαμαρτυρήθηκαν εντόνως και μάλιστα συνέλαβαν δύο Καναδούς πολίτες με κατηγορίες για κλοπή κρατικών μυστικών. Πληθαίνουν λοιπόν οι ενδείξεις ότι ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η υπόθεση με την απαγόρευση εξαγωγής καναδικού κρέατος στην Κίνα.

01 July 2019
Banner
Banner