Γερμανία: Τεράστια κινητοποίηση των Αρχών μετά το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλους των χοίρων

16 September 2020

Γερμανία: Τεράστια κινητοποίηση των Αρχών μετά το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλους των χοίρων

Πέντε νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων επιβεβαίωσαν οι τοπικές Αρχές του Βραδεμβούργου την Τρίτη, ξανά σε αγριόχοιρους, στην ευρύτερη περιοχή που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα την περασμένη εβδομάδα. Την ανακοίνωση έκανε το Υπουργείο Προστασίας Καταναλωτή του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, ενώ όπως αναφέρει το thepigsite.com η νόσος ανιχνεύθηκε σε τέσσερα αγριογούρουνα που σκότωσαν κυνηγοί και σε ένα αγριογούρουνο που πέθανε από τη ζωονόσο. Αναμένεται όμως δεύτερη ανακοίνωση από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία των Ζώων, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε καταρχάς σε τοπικό επίπεδο.

Άμεση αντίδραση

Στο μεταξύ, μια πραγματική εκστρατεία για την αποτροπή της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλους των χοίρων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία, σημάδι ότι οι Αρχές αποδίδουν τεράστια σημασία στον έλεγχο της ζωονόσου λόγω της σημασίας που έχει η χοιροτροφία για τις γερμανικές εξαγωγές, αλλά επίσης ένδειξη ανησυχίας για περισσότερα κρούσματα.

Δεν ήταν δύσκολο να φτάσουν οι Αρχές στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα, αφού τα δεδομένα ήταν ανησυχητικά εξ αρχής. Το μολυσμένο νεκρό ζώο που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και είναι ηλικίας 2-3 ετών, βρέθηκε σε κακή κατάσταση, σε ένα χωράφι με καλαμπόκι που είχε συγκομιστεί, και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από τα γερμανο-πολωνικά σύνορα. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι παρέμεινε στον χώρο νεκρό για δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Αμέσως μετά, αφού ενημερώθηκαν αγρότες και κυνηγοί, μια στενή ζώνη ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης και μιας περιοχής ακτίνας τριών χιλιομέτρων γύρω από την τοποθεσία όπου βρέθηκε το πρώτο νεκρό αγριογούρουνο, κλείστηκε πλήρως με ηλεκτρικό φράχτη το Σάββατο. Στη συνέχεια, ακολούθησε εντατική στοχευμένη αναζήτηση για περαιτέρω νεκρούς αγριόχοιρους. Παράλληλα, εντατικοποιήθηκε το κυνήγι αγριόχοιρων.

«Είμαστε μόνο στην αρχή της επιδημίας αφρικανικής πανώλους των χοίρων. Η απάντησή μας ήταν άμεση και ολοκληρωμένη», δήλωσε η υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών του Βραδεμβούργου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωρούμε με σύνεση».

Το σχέδιο είναι η εφαρμογή μιας στοχευμένης και συστηματικής αναζήτησης νεκρών ζώων. Εάν βρεθούν περισσότεροι μολυσμένοι αγριόχοιροι στην περιοχή ελέγχου, αυτή θα διευρυνθεί αναλόγως.

Σε αυτή τη φάση, παράλληλα με τα μέτρα βιοασφάλειας που τηρούνται, οι Αρχές επιδιώκουν να αντιληφθούν την πραγματική έκταση της μόλυνσης προκειμένου ακολούθως να ξεκινήσει το εντατικό κυνήγι. Μέχρι τότε, και εντός της περιοχής που έχει περιφραχθεί, συνεχίζεται εντατικά η αναζήτηση νεκρών αγριόχοιρων με drones και σκύλους αναζήτησης.

Ταυτόχρονα, οι Αρχές βρίσκονται σε στενή επαφή με τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής - αλλά και με τα σφαγεία και εταιρείες μεταποίησης κρέατος για να διατηρηθούν τα κανάλια πωλήσεων ανοιχτά για τοπικές εταιρείες του Βραδεμβούργου.

16 September 2020
Banner
Banner