Γεωργαντάς: «Δεν παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις» στην πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων

11 May 2022

Γεωργαντάς: «Δεν παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις» στην πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων

«Δεν παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις» στην πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το meatnews.gr κατά τη χθεσινή (10/5/2022) συνάντηση με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ.

Όπως είπε απαντώντας στις καταγγελίες κτηνοτρόφων περί «ελληνοποιήσεων» φέτος έγινε πολύ μικρότερη εισαγωγή αμνοεριφίων, σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο συνολικός αριθμός των καταγγεγραμμένων εισαγωγών ήταν 54.600 ζώα.

Το meatnews.gr έθεσε υπόψη του υπουργού τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΚΚ, όπου διατυπώνονταν σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της αγοράς αμνοεριφίων από κυβερνητικά στελέχη και η απάντηση του ήταν κατηγορηματική:

«Ως προς την τιμή δημιουργήθηκαν προσδοκίες στους παραγωγούς για αυξήσεις, κάτι που δεν ανταποκρίθηκε στη ζήτηση. Φέτος υπήρξε και πολύ μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα, οπότε φυσιολογικά η ζήτηση στις μεγάλες πόλεις ήταν μειωμένη. Δεν παρατηρήθηκε όμως καμιά στρέβλωση στην αγορά».

Διαβάστε επίσης: Ερωτήματα ΠΟΚΚ προς Γεωργαντά – Γεωργιάδη για την πασχαλινή αγορά

«Δεν με ικανοποιεί η διατύπωση του ΕΦΕΤ»

Αίσθηση προκαλεί πάντως η απόσταση που πήρε ο υπουργός από την επίμαχη ενημερωτική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και ενοχοποιήθηκε ότι κάλυπτε τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων αμνοεριφίων.

Αν και όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς μια ενημερωτική ανακοίνωση των καταναλωτών, την οποία ελάχιστοι μπορεί να διάβασαν, «δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα», ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι «η συγκεκριμένη διατύπωση δεν με ικανοποιεί».

Προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτρόφων με στόχο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύεται το εθνικό προϊόν. Όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, εντός του Ιουνίου θα υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα αν απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο, ενώ ο στόχος είναι να υπάρξει Ελληνικό Σήμα.

11 May 2022
Banner