Φθηνότερο χρήμα για τους Έλληνες παραγωγούς φέρνει η συμφωνία ΥπΑΑΤ – ΕΤαΕ
Related Articles
Μία νέα περίοδος δημιουργίας για τους Έλληνες αγρότες ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεσημέρι της Πέμπτης 5/9.
Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τομέα το οποίο στοχευμένα έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:
Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς Υπουργείου ο υπουργός Μάκης Βορίδης και από πλευράς ΕΤαΕ ο διευθύνων σύμβουλος, Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ, με την παρουσία των υφυπουργών Φωτεινής Αραμπατζή και Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα και εκπροσώπων του Ταμείου. Είχαν προσκληθεί τόσο ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης (ο οποίος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή) καθώς και ο τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος παρέστη.
Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δήλωσε:
«Ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον πρωτογενή τομέα είναι ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις προκειμένου η πρωτογενής παραγωγή μας να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν και καλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτά όλα απαιτούν επενδύσεις. Και έχει διαπιστωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ για τη γεωργία και στα 2,85 δισ. ευρώ για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Άρα λοιπόν κεντρικό ζήτημα για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων είναι να προσπαθήσουμε να καλύψουμε, εν μέρει, αυτό το χρηματοδοτικό κενό.
Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, με τη δέσμευση 80 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μοχλεύουμε και δημιουργούμε τη δυνατότητα να δοθούν 400 εκατομμύρια ευρώ στον αγρότη προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την επενδυτική πρόκληση.
Η συμφωνία έχει ακόμη βήματα μέχρι να καταστεί προσβάσιμο το ποσό αυτό από τους παραγωγούς. Εκτιμάμε ότι τον προσεχή Ιανουάριο (σ.σ. 2020) θα είναι ολοκληρωμένη προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στο ποσό αυτό από τους παραγωγούς. Θα δουλέψουμε εντατικά και γρήγορα προκειμένου να φτάσουμε στο συγκεκριμένο σημείο και να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.
Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες και θεωρούμε ότι και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι κεντρικά σε αυτή την ιστορία, θα συμμετάσχουν ενεργά και θα παίξουν τον δικό τους ρόλο. Τα πρώτα μηνύματα τα οποία έχουμε από την τραπεζική αγορά είναι πολύ θετικά. Αντιμετωπίζουν πολύ θετικά αυτό το εργαλείο κυρίως γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος με τη διαμόρφωση αυτού του Ταμείου Εγγυήσεων. Άρα στην πραγματικότητα ο κίνδυνος δανεισμού περιορίζεται δραστικά και ταυτόχρονα αυτό επιτρέπει την ύπαρξη πολύ χαμηλών επιτοκίων και πολύ ευνοϊκών όρων δανεισμού. Αυτό είναι που καθιστά ελκυστικό αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αγρότες.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τζίλιμπερτ, ο υπουργός ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά. Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα και ότι αυτή η συνεργασία θα έχει την αίσια έκβαση που και οι δύο προσδοκούμε».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ είπε:
«Ευχαριστώ πολύ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη και είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα για να υπογράψω την πρώτη συμφωνία μεταξύ του Υπ.Α.Α.Τ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, από τον περασμένο Ιούλιο για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας, όσον αφορά το υπερταμείο, με την οποία χρηματοδοτεί την καινοτομία, τα startups και γενικότερα την επιχειρηματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που δρομολογούμε εστιασμένα ένα πρόγραμμα στον τομέα της γεωργίας.
Η γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τομέας που αποκτάει όλο και περισσότερο στρατηγική σημασία, ένας τομέας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον, την καινοτομία, γι’ αυτό και οι χώρες προσπαθούν να υποστηρίξουν στρατηγικά τους γεωργούς.
Παραδοσιακά, οι χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ για τον τομέα της γεωργίας συνίσταντο σε επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις κάτι το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα διότι κάποιοι τομείς χρειάζονται τις επιδοτήσεις για να παραμείνουν βιώσιμοι.
Όμως τώρα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό, δάνεια κυρίως, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τον τομέα αυτό. Αυτό το κάνουμε για να ενισχύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της αγροτικής δραστηριότητας από την παραγωγή έως και τη διανομή. Έτσι λοιπόν όλοι αυτοί οι φορείς αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με πιο ευνοϊκούς ρόλους.
Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παροχή φτηνότερου χρήματος για τους Έλληνες παραγωγούς με στόχο να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για νέους αγρότες και να συμβάλουν περαιτέρω στην γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, έγινε χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου, το οποίο είχε το όραμα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της παροχής φτηνού χρήματος που αφορά την Ελλάδα και την Ε.Ε. γενικότερα.
Πρόκειται για έναν πολύ αποδοτικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, γιατί με βάση τα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα βάλουμε στο τραπέζι χάρη στα διαφορετικά ταμεία, θα φτάσουμε σε ένα συνολικό ποσό περίπου 400 εκατομμύρια, τα οποία θα εισαχθούν στην αγορά. Πετυχαίνουμε έτσι ένα πολύ ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσω ενός αποτελεσματικού μηχανισμού.
Ο άλλος στόχος είναι να λειτουργήσει το πρόγραμμα πάρα πολύ γρήγορα γι’ αυτό και θα συνεργαστούμε με τον Δημόσιο Τομέα με ενδιαμέσους, για παράδειγμα τράπεζες οι οποίες θα επιλεγούν και με τις οποίες, στη συνέχεια, θα υπογραφούν σχετικές συμβάσεις για να μπορέσουν να διανείμουν τα προϊόντα αυτά στους ενδιαφερομένους για να φτάσουν γρήγορα στην αγορά.
Ακόμη ένας στόχος είναι να προσεγγίσουμε, να φτάσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό πλήθος αγροτών που θα επωφεληθούν από το μέτρο. Να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των δανείων και επιπλέον είναι σημαντικό οι όροι να είναι οι πλέον ευνοϊκοί που θα προσφέρουν οι ενδιάμεσοι στους τελικούς δικαιούχους, τους αγρότες, όσον αφορά τα επιτόκια, τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής αλλά και τις μικρότερες απαιτούμενες επενδύσεις. Είναι κάτι το οποίο θα επιτηρεί αυστηρά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».
Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο παρέχει, με πόρους του ΠΑΑ, κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων ώστε οι τελικοί αποδέκτες, δηλαδή οι παραγωγοί, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερο ύψος επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει στο εργαλείο αυτό 80 εκατομμύρια ευρώ ως παροχή εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 ευρώ και πάνω. Αναμένεται ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν (μόχλευση) θα ανέλθουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης περιλαμβάνει δύο ακόμη στάδια: Το στάδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα πιστωτικά ιδρύματα και το στάδιο της σύναψης των συμβάσεων με αυτά που θα επιλεγούν. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
Σημειώνεται ότι ενόψει της υπογραφής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/9 τεχνική συνάντηση προεδρεύοντος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτα με εκπροσώπους του ΕΤαΕ (EIF), με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τις Διαχειριστικές Αρχές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Υπουργείου. Το ΕΤαΕ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Marrone M., Massimi G., Giuliani M. και Δημητρακόπουλο Α.
Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, επισημάνθηκε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου προς όφελος της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Ταυτόχρονα, έθεσε τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας ενόψει και της νέας ΚΑΠ, προτάσσοντας την ανάγκη αμεσότερης και αποτελεσματικότερης ανταπόκρισης του Υπουργείου στις χρηματοδοτικές ανάγκες των παραγωγών την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Επιστολή Αραχωβίτη με αιχμές
Την ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλε στον υπουργό ΑΑΤ δημοσιοποίησε ο τ. υπουργός ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης, ο οποίος είχε προσκληθεί να παραστεί στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας ΥπΑΑΤ-ΕΤαΕ. Η επιστολή του έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Ευχαριστώ για τη πρόσκλησή σας στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύστασης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί μέσω αυτής αναγνωρίζεται στο πρόσωπο μου και στου πρ. ΓΓ Χ. Κασίμη το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα.
Η δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων πρόκειται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αγροτών που, μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, βιώνουν βίαια την έλλειψη ρευστότητας.
Σαν απελθούσα Κυβέρνηση πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό έργο, δεδομένων των συνθηκών, στον αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προβλημάτων. Ένα έργο που, δυστυχώς, πολλές φορές έτυχε από τη πλευρά της ΝΔ μιας μηδενιστικής, άδικης και ισοπεδωτικής κριτικής. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι το είδος της αντιπολίτευσης που έχουμε επιλέξει είναι αυτό της γόνιμης αντιπαράθεσης θέσεων και προτάσεων προς όφελος των αγροτών, έξω από στείρες και ισοπεδωτικές λογικές.