Για λουκέτα προειδοποιούν οι Γάλλοι αλλαντοποιοί εξαιτίας της αύξησης στις τιμές του χοιρινού

28 May 2019

Για λουκέτα προειδοποιούν οι Γάλλοι αλλαντοποιοί εξαιτίας της αύξησης στις τιμές του χοιρινού

Η αύξηση της τιμής του χοιρινού, η οποία συνδέεται με την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Κίνα και τη συνακόλουθη τεράστια αύξηση της κινεζικής ζήτησης για εισαγωγές, συμπιέζει αφόρητα τους Γάλλους παραγωγούς αλλαντικών. Αυτό αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η ιστοσελίδα του Reuters, επικαλούμενη δηλώσεις που προέρχονται από τον φορέα των Γάλλων αλλαντοποιών, την FICT, στελέχη της οποίας προειδοποιούν ακόμη και για πτωχεύσεις στον κλάδο το επόμενο διάσημα.

Οι τιμές αυξήθηκαν στη Γαλλία 24% από τις αρχές Μαρτίου, ενώ ανοδικά έως και 30% κινήθηκαν και για ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή προϊόντων όπως το ζαμπόν ξηράς ωρίμανσης και το γνωστό γαλλικό σαλάμι saucisson. Τέτοιες αυξήσεις είναι δύσκολο να περάσουν στην τιμή του προϊόντος και άρα στον καταναλωτή, λένε στη FICT. «Αυτές οι αυξήσεις τιμών τιμωρούν τις επιχειρήσεις μας, επειδή οι εμπορικές συμφωνίες υπογράφηκαν νωρίτερα, επί τη βάσει των προηγούμενων ιστορικά χαμηλών τιμών και τώρα πρέπει να πείσουμε τους πελάτες μας λιανεμπόρους να αποδεχτούν άνοδο των τιμών» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FICT, Μπερνάρ Βαλά.

Στη Γαλλία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπορίου γίνονται μια φορά το χρόνο, γράφει το Reuters, και κλείνουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Από εκεί και μετά οι αγοραστές δεν δεσμεύονται να αποδεχθούν τις αυξήσεις τιμών, αν δεν υπάρχει ειδική ρήτρα στη συμφωνία. Αυτό είναι τώρα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αλλαντοποιεία, που προειδοποιούν για επικείμενες πτωχεύσεις αν οι αγοραστές λιανέμποροι δεν συμφωνήσουν να πληρώσουν λίγο περισσότερο προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες.

«Αναμένουμε ότι η κρίση θα διαρκέσει επειδή η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο στην Κίνα και θα χρειαστεί χρόνος για να ισορροπήσει», λέει ο Βαλά.

Η μέση τιμή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 21,9% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας απότομη άνοδο από τις αρχές Μαρτίου. Η συσχέτιση με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα είναι προφανής, καθώς αυξήθηκαν 25,9% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

28 May 2019
Banner
Banner