FAO: Παγκόσμια μείωση προϊόντων διατροφής

03 September 2022

FAO: Παγκόσμια μείωση προϊόντων διατροφής

Η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 2/9/2022 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει μείωση σε βασικά προϊόντα διατροφής, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στις 138,0 μονάδες τον Αύγουστο, μειωμένος κατά 1,9% από τον Ιούλιο, αν και παρέμεινε 7,9% πάνω από την αξία του ένα χρόνο πριν. Ο Δείκτης παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού εμπορευμάτων τροφίμων που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 1,5% από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε 8,2% υψηλότερος από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Οι διεθνείς τιμές για το κρέας πουλερικών μειώθηκαν τον Αύγουστο εν μέσω αυξημένων παγκόσμιων διαθέσιμων εξαγωγών, ενώ οι παγκόσμιες τιμές του βοείου κρέατος μειώθηκαν λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης σε ορισμένες κορυφαίες εξαγωγικές χώρες. Οι προσφορές χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO μειώθηκε κατά 2,0% τον Αύγουστο, ενώ παρέμεινε 23,5% πάνω από την τιμή του Αυγούστου 2021. Οι παγκόσμιες τιμές του τυριού αυξήθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα, ενώ αυτές του γάλακτος υποχώρησαν εν μέσω προσδοκιών για αυξημένες προμήθειες από τη Νέα Ζηλανδία, ακόμη και καθώς η παραγωγή κινείται χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πηγή: fao.org

03 September 2022
Banner
Banner