FAO: Μείωση του Δείκτη Τιμών Κρέατος τον Σεπτέμβρη

18 October 2022

FAO: Μείωση του Δείκτη Τιμών Κρέατος τον Σεπτέμβρη

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) ήταν κατά μέσο όρο 136,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας πτώση 1,5 μονάδας (1,1 τοις εκατό) από τον Αύγουστο, σημειώνοντας την έκτη μηνιαία πτώση στη σειρά. Η πτώση του FFPI τον Σεπτέμβριο οφείλεται στην απότομη πτώση των διεθνών τιμών των φυτικών ελαίων και στις μέτριες μειώσεις σε εκείνες της ζάχαρης, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, κάτι περισσότερο από αντιστάθμιση της ανάκαμψης στον υποδείκτη των τιμών των δημητριακών. Παρά τη νέα πτώση, ο FFPI παρέμεινε 7,2 μονάδες (5,5 τοις εκατό) πάνω από την αξία του τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ο  Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 142,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, μειωμένα κατά 0,8 μονάδες (0,6 τοις εκατό) από τον Αύγουστο, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Παρέμεινε, όμως, 24,4 μονάδες (20,7%) πάνω από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς τιμές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησαν μέτρια επίπεδα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον, η περιορισμένη ζήτηση της αγοράς για μεσοπρόθεσμες παραδόσεις λόγω των ανησυχιών για την αβεβαιότητα της αγοράς εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής γάλακτος, του υψηλού ενεργειακού κόστους και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, ειδικά στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, επηρέασαν επίσης τις διεθνείς τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο  Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 121,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, μειωμένα κατά 0,6 μονάδες (0,5%) από τον Αύγουστο, σημειώνοντας επίσης την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, αλλά εξακολουθεί να είναι 8,7 μονάδες (7,7 τοις εκατό) πάνω από την αξία του τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς τιμές για το πρόβειο κρέας μειώθηκαν περισσότερο, υποστηριζόμενες από τις επιπτώσεις των νομισματικών διακυμάνσεων. Οι τιμές του βόειου κρέατος μειώθηκαν, επίσης, λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας εξαγωγών από τη Βραζιλία και της αύξησης της εκκαθάρισης των βοοειδών σε ορισμένες χώρες παραγωγής. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν οριακά, καθώς οι παγκόσμιες αγορές εισαγωγών παρέμειναν υποτονικές, παρά τις περιορισμένες εξαγωγικές προμήθειες από ορισμένες μεγάλες εξαγωγικές χώρες και με δεδομένη την γρίπη των πτηνών να υπάρχει ως παράγοντας. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν περαιτέρω, αντανακλώντας το έλλειμμα προσφοράς χοίρων έτοιμων για σφαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

18 October 2022
Banner
Banner