FAO: Ανοδική τάση στην παγκόσμια κρεατοπαραγωγή

19 June 2025

FAO: Ανοδική τάση στην παγκόσμια κρεατοπαραγωγή

Η νέα αναφορά του FAO (Food and Agriculture Organization) για τις διεθνείς αγορές τροφίμων -ιδίως του κρέατος- για το 2025 προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος κατά 0,6%, φτάνοντας περίπου 380 εκατομμύρια τόνους.

Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3%, αγγίζοντας τους 43 εκατ. τόνους . Οι δυο αυτοί δείκτες σημειώνουν βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές τιμές.

Πουλερικά: O ηγέτης της ανάπτυξης

Η ζήτηση για πουλερικά αναμένεται να στηρίξει αυτή την αύξηση, καθώς αποτελούν πιο οικονομική επιλογή. Παρά τις ανησυχητικές εξάρσεις της γρίπης των πτηνών (HPAI), οι τιμές παραμένουν ανταγωνιστικές και ενθαρρύνουν την παραγωγή .

Αντίθετα, η παραγωγή χοιρινού και πρόβειου κρέατος αναμένεται να αυξηθεί μόνο οριακά, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος προβλέπεται να μειωθεί, ιδίως λόγω περιορισμών στις σφαγές σε χώρες όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ .

Εμπόριο: Iσχνή ανάκαμψη

Το εμπόριο κρέατος εμφανίζει μέτρια ανάκαμψη (+1,3%), υποστηριζόμενο κυρίως από τις εξαγωγές πουλερικών, ενώ το εμπόριο βοείου κρέατος επίσης αυξάνει ελαφρώς λόγω αυξημένων εισαγωγών σε ΗΠΑ και άλλες αγορές . Οι επιδημίες ζωικών ασθενειών, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αβεβαιότητες στην εμπορική πολιτική όμως μπορεί να ανακόψουν αυτή την ανάπτυξη .

Τιμές: Aνοδική πορεία

Οι διεθνείς τιμές κρέατος, όπως παρακολουθούνται από τον FAO Meat Price Index, αυξήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της σταθερής ζήτησης. Επιπλέον, η ανησυχία των εισαγωγικών χωρών για πιθανές διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού οδήγησε σε αποθεματοποίηση, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις τιμές;

Το μήνυμα της έκθεσης του FAO είναι σαφές: η παραγωγή και το εμπόριο κρέατος βρίσκονται σε θετική τροχιά για το 2025, αλλά η βελτίωση είναι ήπια και εύθραυστη. Παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, οι επιδημίες και οι εμπορικοί περιορισμοί παραμένουν σημαντικές απειλές. Για την υποστήριξη της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά κρέατος, απαιτείται συνεπής παρακολούθηση και ευελιξία στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.
Πηγές: FAO.org

19 June 2025
Banner