FAO: Ανακατατάξεις στις τιμές τροφίμων
Related Articles
Μικρή υποχώρηση παρουσίασε τον Μάιο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), καταγράφοντας πτώση 0,8% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν 6% υψηλότερες από τον Μάιο του 2024. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις μειώσεις στις τιμές καλαμποκιού και φοινικέλαιου, που επισκίασαν τις αυξήσεις σε προϊόντα όπως το βούτυρο και το βόειο κρέας.
Δημητριακά: Πτώση λόγω καλής συγκομιδής
Οι τιμές των δημητριακών υποχώρησαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση και κατά 8,2% σε ετήσια, με αιχμή τη σημαντική πτώση στο καλαμπόκι. Οι λόγοι εντοπίζονται στην ισχυρή παραγωγή σε Αργεντινή και Βραζιλία, αλλά και στις θετικές προβλέψεις για την καλλιέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σιτάρι ακολούθησε πτωτική πορεία λόγω βελτίωσης των καλλιεργητικών συνθηκών, ενώ το ρύζι σημείωσε άνοδο 1,4%, εξαιτίας της ζήτησης για αρωματικές ποικιλίες και των αυξομειώσεων στις ισοτιμίες.
Φυτικά έλαια: Συνεχίζεται η πτώση
Ο δείκτης φυτικών ελαίων υποχώρησε κατά 3,7%, με τις τιμές όλων των βασικών ελαίων να μειώνονται.
Το φοινικέλαιο επηρεάστηκε από την εποχική αύξηση παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ το σογιέλαιο επηρεάστηκε από τη μεγάλη προσφορά στη Νότια Αμερική και τη χαμηλή ζήτηση για χρήση σε βιοκαύσιμα.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το ελαιοκράμβης, λόγω καλών προοπτικών στην ΕΕ, και το ηλιέλαιο, που υπέστη πιέσεις από τη μειωμένη ζήτηση και την αδύναμη ανταγωνιστικότητα.
Ζάχαρη: Πτωτικές τάσεις
Η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε κατά 2,6% τον Μάιο. Οι αγορές επηρεάστηκαν από τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, τις προσδοκίες για αύξηση της μελλοντικής παραγωγής και τη χαμηλότερη ζήτηση από τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων.
Άνοδος στις τιμές κρέατος
Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα, οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν κατά 1,3%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο πρόβειο, το χοιρινό και κυρίως στο βόειο κρέας, το οποίο έφτασε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Αντίθετα, οι τιμές πουλερικών μειώθηκαν, καθώς η εμφάνιση γρίπης των πτηνών στη Βραζιλία οδήγησε σε απαγόρευση εισαγωγών από μεγάλες χώρες, αυξάνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες.
Γαλακτοκομικά: Βούτυρο σε ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 0,8%, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση από την Ασία. Το βούτυρο παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι τιμές για τυρί και γάλα σε σκόνη.
Δημητριακά: Θετικές προβλέψεις για το 2025
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του FAO, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2025 αναμένεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ 2.911 εκατομμυρίων τόνων, αυξημένη κατά 2,1% σε σχέση με το 2024.
Η κατανάλωση προβλέπεται επίσης αυξημένη κατά 0,8%, φτάνοντας τα 2.898 εκατομμύρια τόνους. Η κατανάλωση για τρόφιμα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9%, ενώ η χρήση για ζωοτροφές κατά 0,5%.
Αναμένεται άνοδος στα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών κατά 1%, φτάνοντας τους 873,6 εκατομμύρια τόνους, αντιστρέφοντας την περσινή μείωση. Ο λόγος αποθεμάτων προς χρήση θα παραμείνει σταθερός στο 29,8%.
Ανάκαμψη στο εμπόριο δημητριακών
Τέλος, το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% το 2025/26, φτάνοντας τους 487,1 εκατομμύρια τόνους. Η άνοδος 3,8% στο εμπόριο σιταριού θα καλύψει τη μικρή μείωση 0,7% στο εμπόριο ρυζιού.
Αυτές οι εξελίξεις αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές τροφίμων, όπου οι συνθήκες προσφοράς, ζήτησης και καιρού καθορίζουν δυναμικά τις τιμές προϊόντων καθημερινής ανάγκης
Πηγή: ot.gr