Ευρω-συμφωνία στις προτάσεις της Κομισιόν για τη διαφάνεια τιμών στα τρόφιμα

12 September 2019

Ευρω-συμφωνία στις προτάσεις της Κομισιόν για τη διαφάνεια τιμών στα τρόφιμα

Στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση μέτρων που θα βελτιώσουν τη διαφάνεια τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς χθες 11/9 η Κομισιόν ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η Κομισιόν, αφού απαγόρευσε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και βελτίωσε τη συνεργασία των παραγωγών, επιχειρεί τώρα να προχωρήσει στη βελτίωση της δικαιοσύνης στην αλυσίδα τροφίμων, με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε όλο το μήκος της αλυσίδας.

Τα μέτρα στηρίζονται στην ιδέα ότι από τις διαφορές στις τιμές αγοράς και πώλησης είναι δυνατόν να αντληθούν πληροφορίες για τα ενδιάμεσα έξοδα (όπως η μεταφορά, η ασφάλιση, η αποθήκευση κ.λπ.) μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Εικάζεται έτσι ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια θα επιτρέψει στους διάφορους επιχειρηματικώς δρώντες να πάρουν πιο καλές αποφάσεις και θα βελτιώσει την κατανόηση του πώς διαμορφώνονται οι τιμές και πώς εξελίσσονται οι τάσεις στην αλυσίδα τροφίμων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς του κρέατος, των αβγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των οπωροκηπευτικών, των αροτραίων καλλιεργειών, της ζάχαρης και του ελαιολάδου. Τα εν λόγω μέτρα βασίζονται σε υφιστάμενα συστήματα και διαδικασίες συλλογής δεδομένων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη για την υποβολή στην Επιτροπή πληροφοριών σχετικά με την αγορά, με ευρύτερη πλέον εμβέλεια. Κάθε κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των δεδομένων σχετικά με τις τιμές και την αγορά. Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επιλέγουν την πλέον αποδοτική από οικονομική άποψη προσέγγιση και να μη στοχεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος. Τα κράτη μέλη θα κοινοποιούν τα δεδομένα στην Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα δημοσιεύει τις πληροφορίες για την παρακολούθηση στην οικεία πύλη δεδομένων για τα γεωργικά τρόφιμα και στα παρατηρητήρια της αγοράς της ΕΕ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη να είναι ακριβείς και έγκαιρες.

Εκείνο που τώρα αναμένεται είναι τα μέτρα να υιοθετηθούν από την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύσουν από την 1/1/2021.

12 September 2019
Banner
Banner