Σε συναγερμό ξανά η Ευρώπη για τη γρίπη των πουλερικών

10 November 2021

Σε συναγερμό ξανά η Ευρώπη για τη γρίπη των πουλερικών

Σε επιφυλακή, με προετοιμασίες και ενισχυμένα μέτρα πρόληψης, τίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ευρώπη, καθώς βλέπουν κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Αυγούστου, 130 κρούσματα ή κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί σε άγρια πτηνά ή σε εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων τριών κρουσμάτων σε εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία. Παράλληλα, στην Ολλανδία αποφασίστηκε ο περιορισμός όλων των επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων μετά τον εντοπισμό εστίας σε φάρμα ωοπαραγωγών ορνίθων, ενώ στην Ιταλία, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντοπιστεί έξι εστίες σε φάρμες με γαλοπούλες κρεοπαραγωγής στην περιοχή της Βερόνα. Στη Γαλλία, όπου εντοπίστηκαν επίσης τρεις εστίες σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, έχει αυξηθεί το επίπεδο προσοχής. Η Πολωνία έχει αναφέρει αρκετές εστίες σε εκμεταλλεύσεις με γαλοπούλες και όρνιθες κρεοπαραγωγής, οι οποίες αριθμούν συνολικά 650.000 πτηνά. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε επίσης εστία γρίπης των πουλερικών σε μικρή μονάδα στο Ην. Βασίλειο, ύστερα από αριθμό κρουσμάτων σε άγρια πτηνά στη Μ. Βρετανία

Η γρίπη των πουλερικών μεταφέρεται από τη μια χώρα στην άλλη κυρίως μέσω μεταναστευτικών άγριων πτηνών και εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη. Τα πρόσφατα χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια πτηνά χρειάστηκε να θανατωθούν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Ενώ είναι προφανείς οι συνέπειες στο εξαγωγικό εμπόριο, με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται μετά από τον εντοπισμό εστιών.

10 November 2021
Banner