Υπεγράφη η ευρω-κινεζική συμφωνία προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων – Ποια ελληνικά προϊόντα προστατεύει

14 September 2020

Υπεγράφη η ευρω-κινεζική συμφωνία προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων – Ποια ελληνικά προϊόντα προστατεύει

Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές στη διμερή εμπορική συμφωνία Ευρ. Ένωσης και Κίνας για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις.

Η συμφωνία, που αρχικά συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές των δύο μερών να ανακαλύψουν εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα.

Η κινεζική αγορά έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε., με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ.€. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9% σε αξία. Επιπλέον, χάρη στην εν λόγω συμφωνία οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανακαλύψουν γνήσια ιδιότυπα προϊόντα της Κίνας.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα, όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφική ένδειξη, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ισχύει στις αρχές του 2021.

Εντός τεσσάρων ετών από την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει 175 επιπλέον ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τα δύο μέρη. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία έγκρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

Σημειώνεται ότι η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. €, δηλαδή στο 6,8% των τροφίμων και ποτών της Ε.Ε., και οι εξαγωγές ανέρχονται σε 16,9 δισ. €, δηλαδή στο 15,4% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της Ε.Ε.

Δείτε εδώ τον κατάλογο των προστατευόμενων ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων

Δείτε εδώ τον κατάλογο των προστατευόμενων κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων

Τα ελληνικά... στα κινεζικά

Σάμος (κρασιά) - 萨摩斯甜酒

Σητεία Λασιθίου Κρήτης (ελαιόλαδο) - 西提亚橄榄油

Ελιά Καλαμάτας (επιτραπέζιες ελιές) - 卡拉马塔黑橄榄

Μαστίχα Χίου - 希俄斯乳香

Φέτα - 菲达奶酪

Ούζο (Γεωγραφική ένδειξη από Ελλάδα και Κύπρο) - 乌佐茴香酒

14 September 2020
Banner
Banner