Ευρωπαϊκό κρέας πουλερικών: Οι τιμές έρχονται από χαμηλά και σπρώχνουν τις εξαγωγές ψηλά

11 July 2016

Ευρωπαϊκό κρέας πουλερικών: Οι τιμές έρχονται από χαμηλά και σπρώχνουν τις εξαγωγές ψηλά

Οι χαμηλές τιμές στο κρέας πουλερικών στην Ε.Ε. σπρώχνουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αποφαίνεται η Κομισιόν στην καλοκαιρινή Επισκόπηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι μετά την συνηθισμένη εποχική μείωση που παρουσίασαν το τελευταίο τρίμηνο του 2015, οι τιμές στο κρέας πουλερικών παρέμειναν χαμηλά μέχρι και τον Μάιο 2016. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2015 έπεσαν κάτω από τα 180 ευρώ/100 κιλά και δεν κατάφεραν να ανακάμψουν πάνω από αυτό το επίπεδο, παρά μόνο τον Μάιο. Ακόμη κι έτσι όμως, παρατηρούν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται, σε σχέση με πέρυσι, σε ένα επίπεδο χαμηλότερο κατά 4-5%.

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών σπρώχνουν προς τα πάνω τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, που αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 6% σε σχέση με το 2015, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από χώρες όπως η Βραζιλία. Στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, παρατηρεί η κομισιόν, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν κατά 8%, με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγικής αύξησης να παίρνουν η Νότια Αφρική, οι Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ και η Ουκρανία. Για την ίδια περίοδο βέβαια, η Βραζιλία παρουσίασε εξαιρετική εξαγωγική επίδοση (27% αύξηση), και συνέχισε έτσι να πιέζει προς τα κάτω τις τιμές  και να αυξάνει τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά κρέατος πουλερικών.

Συνοπτικά, οι υπηρεσίες της Κομισιόν εκτιμούν για φέτος ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2%, οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές κατά 6%, και η κατανάλωση στην Ε.Ε. κατά 1,8%. Αυτό μας κάνει μία κατά 1,5% αύξηση στην κατά κεφαλή κατανάλωση, η οποία θα φτάσει στα 23,2 κιλά. Περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή θα σημειωθεί το 2017, έτος κατά το οποίο θα μειωθούν οι εξαγωγές κατά 2% αλλά θα αυξηθεί η κατανάλωση στην επικράτεια της Ε.Ε.

11 July 2016
Banner
Banner