Η Ε.Ε. ηγείται στην εξαγωγή χοιρινού κρέατος παγκοσμίως
Related Articles
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η Ε.Ε. θα είναι και φέτος ο βασικός εξαγωγέας χοιρινού κρέατος, σε ολόκληρο τον κόσμο, παρ’ ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 2%.
Οι εκτιμήσεις υπολογίζουν πως 4,8 εκατ. τόνοι χοιρινού κρέατος θα εξαχθούν εκτός Ε.Ε. που ως ποσοστό μεταφράζεται στο 40,7 του παγκόσμιου εμπορίου στον συγκεκριμένο τομέα. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν στη δεύτερη θέση (25,6% των εξαγωγών), λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως θα υπάρξει μείωση 6,2% συγκριτικά με το 2021. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Καναδάς με ποσοστό 12,5% (1,5 εκατ. τόνους εξαγώγιμο προϊόν).
Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα διατηρεί τη κυρίαρχη θέση της, με ποσοστό 46,2% και 110 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η αναμενόμενη παραγωγή χοιρινού κρέατος προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2021.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 2,4% συγκριτικά με το 2021 και 23,2 εκατ. τόνους παραγωγή και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση, με μείωση 2,2% από πέρυσι και παραγωγή που φτάνει τους 12,3 τόνους.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες εισαγωγής, την πρώτη θέση υπολογίζεται να καταλάβει η Κίνα με 11 εκατ. τόνους (31,9% παγκοσμίως), τη δεύτερη θέση η Ιαπωνία με ποσοστό 13,2% και στην τρίτη θέση αναμένεται να βρεθεί το Μεξικό με 10,9% των παγκόσμιων εισαγωγών χοιρινού κρέατος.