Ενιαίο σήμα καλής διαβίωσης των ζώων στα τρόφιμα υποστηρίζουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.

16 December 2020

Ενιαίο σήμα καλής διαβίωσης των ζώων στα τρόφιμα υποστηρίζουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.

Την υποστήριξή του για μια πανενωσιακή ετικέτα καλής μεταχείρισης των ζώων έδωσε χθες το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., τονίζοντας τον πρωταρχικό στόχο να βελτιωθεί η καλή διαβίωση των ζώων για όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα από τα οποία προέρχονται τα τρόφιμα.

Συνεπεία της χθεσινής απόφασης, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει την πρότασή της σχετικά με την υιοθέτηση ενός ενιαίου σήματος καλής μεταχείρισης των ζώων για τρόφιμα που παράγονται σύμφωνα με πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων υψηλότερα από εκείνα της ενωσιακής νομοθεσίας.

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. με την απόφαση αυτή υποστηρίζουν την απαίτηση των καταναλωτών να αναγνωρίζουν άμεσα και με εύκολο τρόπο τα τρόφιμα που παράγονται βάσει ισχυρότερων προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων.

Ζητούν δε να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια κατά την ανάπτυξη του ενιαίου σήματος. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να γίνουν βήματα πέρα από τις τρέχουσες νομικές απαιτήσεις της Ε.Ε. για την καλή μεταχείριση των ζώων, να συμπεριληφθούν στην ετικέτα σταδιακά όλα τα είδη παραγωγικών ζώων καλύπτοντας ολόκληρη τη διάρκεια ζωής τους (επίσης μεταφορά και σφαγή) και να διασφαλιστεί η ομαλή αλληλεπίδραση με υπάρχουσες ετικέτες καλής διαβίωσης των ζώων.

«Η καλή διαβίωση των ζώων υπήρξε προτεραιότητα για την Προεδρία μας και είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι γίνεται πλέον προτεραιότητα της Ε.Ε. για περισσότερο φιλόδοξα και υψηλά πρότυπα» δήλωσε σχετικά η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Γερμανίδα υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ. «Μια κοινή ετικέτα της Ε.Ε. για την καλή μεταχείριση των ζώων θα αύξανε την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στις αγορές μας και θα επέτρεπε στους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές. Θα βοηθούσε επίσης την επιβράβευση των παραγωγών που τηρούν αυτά τα πρότυπα», κατέληξε η κ. Κλόκνερ.

16 December 2020
Banner
Banner