ΕΘΕΑΣ: Έγινε το πρώτο βήμα για την επανένωση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος

14 December 2020

ΕΘΕΑΣ: Έγινε το πρώτο βήμα για την επανένωση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος

Ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των συντονιστικών φορέων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, την οποία ενθάρρυνε και στήριξε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Βορίδης, ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 στο ΥΠΑΑΤ η συλλογή υπογραφών για το καταστατικό ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Ήδη εκπροσωπούνται συνεταιρισμοί που έχουν άνω του 51% του συνολικού κύκλου εργασιών των Α.Σ. της χώρας, ποσοστό το οποίο ορίζεται από τον νόμο ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ΕΘΕΑΣ.

Με το προς υπογραφή καταστατικό καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης και επιπλέον ορίζεται η προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους εξής συμβαλλόμενους: 

Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers»
Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος Α.Π.Σ. Ιωαννίνων «Η Πίνδος»
Γεώργιος Τσάτσας, Πρόεδρος ΟΠΑΣ Πέλλας
Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου
Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ»
Νικόλαος Μηνάς, Πρόεδρος Α.Σ Καλυβίων
Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Παναιγιάλειου ΠΕΣ
Νικόλαος Προκοβάκης,  Πρόεδρος ΑΕΣ Λακωνίας

Η εξέλιξη συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών με την οποία τέθηκαν υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν με αξιώσεις στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά .

Οι σημαντικότεροι στόχοι της ΕΘΕΑΣ, όπως έχουν τεθεί από την ίδια την Ένωση, είναι:

  • Η διάδοση και προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας και η ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.
  • Η συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.
  • Η ανάδειξη και ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης της προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο Υπουργός ΑΑ&Τ χαιρέτισε θερμά την ιστορική αυτή απόφαση των Συνεταιριστικών Ενώσεων να ενώσουν τη φωνή τους κάτω από τον ενιαίο αυτό φορέα που θα λειτουργήσει ως ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος και θα καταστεί αποκλειστικός συνομιλητής του Κράτους σε θέματα που άπτονται του συνεταιριστικού συμφέροντος.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι η ΕΘΕΑΣ θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου με σκοπό την προώθηση του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας.

14 December 2020
Banner
Banner