Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω εστιών αφθώδους πυρετού και ευλογιάς του προβάτου στην Τουρκία

23 March 2021

Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω εστιών αφθώδους πυρετού και ευλογιάς του προβάτου στην Τουρκία

Σε λήψη μέτρων καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων) του ΥΠΑΑΤ, μετά την επιβεβαίωση εστιών αφθώδους πυρετού και ευλογιάς του προβάτου στην Τουρκία.

Με εγκύκλιό της ενημερώνει ότι στις 18 και 19 Μαρτίου 2021 μέσω του συστήματος ADNS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο πρωτογενείς εστίες αφθώδους πυρετού (FMD) και δύο πρωτογενείς εστίες ευλογιάς προβάτου και αιγών, στις περιοχές Σμύρνηκαι Αϊδίνιοτης Τουρκίας, εκ των οποίων η πλησιέστερη βρίσκεται σε απόσταση 45,5 χλμ. από τη νήσο Σάμο.

Λόγω της εγγύτητας των εστιών και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των νοσημάτων στη χώρα και να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για τα μέτρα που προβλέπονται και επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση των νοσημάτων αυτών. [Στην φωτογραφία, Εστία Αφθώδους Πυρετού στην Τουρκία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ.]

Δείτε εδώ προηγούμενη εγκύκλιο με τα σχετικά μέτρα προστασίας, που είχε εκδοθεί προ μηνός, μετά τα πρώτα κρούσματα των ζωονόσων στις δύο περιοχές της Τουρκίας.

23 March 2021
Banner
Banner