Εσπερίδα του ΣΕΒΕΚ για τους ελέγχους προϊόντων με βάση το κρέας

26 May 2017

Εσπερίδα του ΣΕΒΕΚ για τους ελέγχους προϊόντων με βάση το κρέας

Με θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον τομέα του κρέατος, πραγματοποιήθηκε η Εσπερίδα την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), την Τετάρτη 24 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων του (Ξενοφώντος 15A, Αθήνα).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας, χαιρετίζει την ημερίδα του ΣΕΒΕΚ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας, χαιρετίζει την ημερίδα του ΣΕΒΕΚ

Κύριο θέμα της Εσπερίδας, η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα του ΕΦΕΤ, ήταν οι «Διαδικασίες ελέγχων στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων με βάση το κρέας». Οι εισηγητές, του αρμόδιου πλέον φορέα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης, παρουσίασαν πρακτικά θέματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο της βιομηχανίας επεξεργασίας, μεταποίησης, παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος, προϊόντων με βάση το κρέας.

Η Δρ Ευαγγελία Γκίζα, Κτηνίατρος, στέλεχος της Διεύθυνσης Ελέγχων Επιχειρήσεων του ΕΦΕΤ, ανέλυσε τα ειδικά ζητήματα που αφορούν τον επίσημο έλεγχο στον τομέα των προϊόντων με βάση το κρέας.

Ο Δρ Βασίλειος Τσουκαλάς, Χημικός Τροφίμων, Διδάκτωρ Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου, Πρόεδρος ΕΕΧ (Τμήμα Τροφίμων) αναφέρθηκε στον ρόλο της σωστής διαθρεπτικής επισήμανσης και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πράξη.

Η Δρ Ευαγγελία Γκίζα, Κτηνίατρος (Ph.D.), στέλεχος του ΕΦΕΤ, παρουσιάζει την εισήγησή της για τα νέα δεδομένα που διέπουν τους επίσημους ελέγχους στον τομέα του κρέατος και των παραγώγων του

Η Δρ Ευαγγελία Γκίζα, Κτηνίατρος (Ph.D.), στέλεχος του ΕΦΕΤ, παρουσιάζει την εισήγησή της για τα νέα δεδομένα που διέπουν τους επίσημους ελέγχους στον τομέα του κρέατος και των παραγώγων του

Το Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ και Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΣΕΤΕ) του ΣΕΒΕΚ, Στυλιανός Σκαρίμπας, αναφερόμενος στη σαλμονέλα και τη νομοθετική προσέγγιση αντιμετώπισης του θέματος, επεσήμανε και τεκμηρίωσε πως η σαλμονέλα αποτελεί κριτήριο υγιεινής και όχι ασφάλειας.

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ Βασίλης Παριανός, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήσεις κατηγορούνται για μη τήρηση της νομοθεσίας αλλά δεν έχουν υπάρξει σαφείς διευκρινίσεις αρμοδίως, με αποτέλεσμα να δυσφημίζονται ενώ στη συνέχεια τελικώς αθωώνονται.

Η εκδήλωση είχε ως βασικό στόχο την ενημέρωση και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας και οι επιχειρήσεις του.

Στην Εσπερίδα παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας, ο οποίος σημείωσε για μια ακόμα φορά τη διάθεση του Φορέα για εποικοδομητική συνεργασία με τις επαγγελματικές Οργανώσεις του τομέα Τροφίμων, τη σημασία της ενημέρωσης όλων των παραγωγικών τάξεων, αλλά και του καταναλωτικού κοινού και τόνισε την ανάγκη προστασίας της ασφάλειας τροφίμων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΕΒΕΚ Αλέξης Υφαντής, ευχαρίστησε τον ΕΦΕΤ για την εξαιρετική συνεργασία του με την ηγεσία και τα στελέχη του και τόνισε για μια ακόμα φορά την πάγια και επί σειρά ετών θέση του για την αναγνώριση του Φορέα ως την ενιαία κεντρική Αρχή ελέγχου των επιχειρήσεων τροφίμων, με τον συντονιστικό ρόλο που πρέπει να έχει και εκ της κοινοτικής νομοθεσίας και χωρίς αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων από φορείς άλλων Υπουργείων.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος ελέγχου και εποπτείας προκειμένου να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, η προστασία των επιχειρήσεων του κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με παράλληλο φυσικά στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του καταναλωτή.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν επίσης τα στελέχη του ΕΦΕΤ Ε. Τσιγαρίδα και Ν. Καντερέλος, καθώς και στελέχη από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

26 May 2017
Banner