Ες αύριον τα σπουδαία για το πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ, για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός

14 September 2016

Ες αύριον τα σπουδαία για το πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ, για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός

Η Πέμπτη, αύριο δηλαδή, είναι η κρίσιμη μέρα για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στον ΟΑΕΕ, καθώς θα μάθουμε αν οι Θεσμοί αποδέχονται το πάγωμα, το οποίο είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο ως μια πολιτική δέσμευση. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, από ελληνικής πλευράς θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών κτλ., και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων πριν από την κρίση».

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους Θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης, και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Τα τρία προαπαιτούμενα που έχουν ούτως ή άλλως συμφωνηθεί με τους δανειστές, είναι:

- Η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15% συνολικά, σε 2% κατ' έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.
- Η υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες. «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε ο υπουργός.
- Η ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, που από το 2019 μετατίθεται στο 2017. Καταργείται δηλαδή δυο χρόνια νωρίτερα το ευνοϊκό καθεστώς στις εισφορές υγείας. «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους. Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

14 September 2016
Banner
Banner