Έρχονται αλλαγές στην διαδικασία αδειοδότησης

01 July 2016

Έρχονται αλλαγές στην διαδικασία αδειοδότησης

Story Highlights

  • Η βασική αλλαγή που προωθείται στην διαδικασία είναι η μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο για την αδειοδότηση, σε εκ των υστέρων αυστηρό έλεγχο

Related Articles

Εντός του Ιουλίου θα δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου, το οποίο τροποποιεί τον Ν. 4262/2014 και αλλάζει την διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων επικεντρώνοντας σε τρεις τομείς: τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, που είναι και το αρμόδιο για την τελική έκδοση του σχεδίου, η βασική αλλαγή που προωθείται στην διαδικασία είναι η μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο για την αδειοδότηση, σε εκ των υστέρων αυστηρό έλεγχο. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος του Υπουργείου, που συμμετέχει στην ομάδα τεχνικής υποστήριξης, «αντί να θεωρούμε ότι ο υποψήφιος επιχειρηματίας προσπαθεί να μας κοροϊδέψει, τον εμπιστευόμαστε και του δίνουμε την άδεια, προχωρώντας σε έλεγχο μετά την λειτουργία».

Ειδικότερα όσον αφορά τις μεταποιητικές μονάδες ζωικών τροφίμων, ισχύουν οι απαιτήσεις των Κανονισμών 852/2004 και 853/2004, αλλά καταργούνται αρκετές από τις υπόλοιπες απαιτήσεις της μέχρι τώρα νομοθεσίας «που κρίθηκε ότι δεν χρειάζονται». Για παράδειγμα καταργούνται οι διπλές αδειοδοτήσεις, όπου υπήρχαν, μειώνονται τα δικαιολογητικά στα απολύτως απαραίτητα κ.λπ.

Αντίστοιχες είναι οι απλοποιήσεις που φιλοδοξεί να φέρει το νέο σχέδιο και στις αδειοδοτήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η βασική αρχή που θα κυριαρχεί είναι η «γνωστοποίηση».

Θετική αλλαγή είναι ότι πολλές από τις διαδικασίες που απαιτούνται θα περιγράφονται μέσα στο νόμο, μειώνοντας αισθητά την ανάγκη έκδοσης εφαρμοστικών αποφάσεων.

Το σχέδιο νόμου επεξεργάστηκε ομάδα έργου που συγκροτήθηκε από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων.

01 July 2016
Banner
Banner