Ερώτηση στη Βουλή για επικίνδυνη ζωονόσο στα τουρκικά παράλια

25 November 2016

Ερώτηση στη Βουλή για επικίνδυνη ζωονόσο στα τουρκικά παράλια

Στην εμφάνιση κρουσμάτων πανώλους των μηρυκαστικών στα τουρκικά παράλια αναφέρονται 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα και υπογραμμίζουν ότι οι παραγωγοί στον Έβρο, στα νησιά του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου βρίσκονται υπό την απειλή μιας ακόμη επικίνδυνης ζωονόσου, η οποία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κοπάδια αιγοπροβάτων στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Σημειώνουν επιπλέον ότι το ΥΠΑΑΤ δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση που να καλεί τους παραγωγούς σε εγρήγορση.

Η ερώτηση, υπό τον τίτλο «Επικίνδυνη ζωονόσος στα τουρκικά παράλια. Η πανώλη των μηρυκαστικών στη γείτονα χώρα απειλεί την ελληνική κτηνοτροφία» έχει ως εξής:

«Ανοχύρωτη χώρα μοιάζει η πατρίδα μας, με τα αλλεπάλληλα πλήγματα των κρουσμάτων επιζωοτιών που έχει δεχτεί η ελληνική κτηνοτροφία την τελευταία τριετία. Μετά την ευλογιά, τον καταρροϊκό και τον αφθώδη πυρετό, την οζώδη δερματίτιδα, που ζημίωσαν σοβαρά την κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα, τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους της χώρας και κυρίως της μεθορίου με τη γειτονική Τουρκία. Οι Έλληνες παραγωγοί και ιδίως του Εβρου και των νησιών του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, βρίσκονται υπό την απειλή μιας άλλης επικίνδυνης ζωονόσου, αυτής της πανώλης των μηρυκαστικών.

Πρόκειται για ζωονόσο που έχει προκαλέσει επιζωοτία και σοβαρότατες ζημιές σε κοπάδια αιγοπροβάτων στα δυτικά παράλια της Τουρκίας και όχι απλώς σποραδικά κρούσματα.

Ο έλεγχος της νόσου στηρίζεται κυρίως στην πρόληψη, ενώ από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνησιμότητα.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η πολιτική του ηγεσία, δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση για σχετική εγρήγορση των παραγωγών και λήψη μέτρων πρόληψης.

Επιπλέον, η ενημέρωση των παραγωγών κρίνεται επιβεβλημένη τόσο λόγω της γρήγορης εξάπλωσης της νόσου όσο και της παραπλανητικής κλινικής της εικόνας, αφού προσομοιάζει με αυτή άλλων νοσημάτων και εύκολα δύναται να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς σχετικά με την κατάσταση του κοπαδιού τους.

Επειδή με την επιβεβαίωση μεμονωμένου κρούσματος σε επίπεδο εκτροφής, επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων αυτής,

Επειδή η κτηνοτροφία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε μια εξαιρετικά αρνητική κατάσταση απειλής από τέσσερις διαφορετικές ζωονόσους (αφθώδης πυρετός, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά, πανώλη),

Επειδή σοβαρές είναι οι πολιτικές ευθύνες του υπουργού κ. Αποστόλου – κοινώς τα έκανε θάλασσα για την έξαρση των προαναφερθέντων ζωονόσων στην πατρίδα μας, καθώς έγκαιρα οι κίνδυνοι επισημάνθηκαν, αλλά δεν αξιολογήθηκαν ανάλογα,

Επειδή οποιοδήποτε νέο ξέσπασμα επιζωοτίας δύναται να αποβεί μοιραίο για την ελληνική κτηνοτροφία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την προληπτική θωράκιση των Ελλήνων παραγωγών έναντι του κινδύνου εισόδου ενός εξαιρετικά μολυσματικού για τα κοπάδια νοσήματος;

2. Υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την άμεση αντιμετώπιση κατά την εμφάνισή της, μιας πιθανής προσβολής της επικίνδυνης αυτής ζωονόσου ή και άλλων ασθενειών για τη χώρα και την ελληνική κτηνοτροφία; Ποιες οι δομές και οι υποδομές του ΥΠΑΑΤ για το σκοπό αυτόν;

3. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε ως Υπουργείο τις αυξημένες ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών;»

25 November 2016
Banner
Banner