Ερώτηση προς Αποστόλου για πιθανή ύπαρξη καρτέλ σε γάλα και κρέας

16 May 2018

Ερώτηση προς Αποστόλου για πιθανή ύπαρξη καρτέλ σε γάλα και κρέας

Να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης καρτέλ στο γάλα και στο κρέας, ζητά με Ερώτησή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνιάδης. Αφετηρία της σκέψης αυτής είναι το «παράδοξο» να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικό γάλα και κρέας αλλά την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού να κατρακυλούν ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής.

«Είναι κοινό μυστικό πως γίνονται αθρόες εισαγωγές γάλακτος και κρέατος από χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.), το οποίο στη συνέχεια βαπτίζεται ελληνικό» αναφέρει ο βουλευτής, διαπιστώνοντας ότι: «Ο μεγάλος χαμένος είναι ο Έλληνας κτηνοτρόφος που δίνει άνισο αγώνα καθώς δεν μπορεί να ρίξει το κόστος παραγωγής έχοντας να πληρώσει αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ, αυξημένη φορολογία ως ελεύθερος επαγγελματίας, αυξημένο κόστος λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.»

Επομένως, μοναδική σανίδα σωτηρίας για τον Έλληνα κτηνοτρόφο «είναι οι κρατικοί έλεγχοι ώστε να ανακαλύπτονται οι παράνομες ελληνοποιήσεις και να επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα, παράλληλα με τη διεξαγωγή έρευνας για την πιθανή ύπαρξη καρτέλ στο χώρο της βιομηχανίας γάλακτος, όπως είχε συμβεί και πριν από μερικά χρόνια» συμπεραίνει ο βουλευτής Φλώρινας για να καταλήξει ερωτώντας τον υπουργό ΥΠΑΑΤ:

«1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να διαφυλάξετε την τιμή του ελληνικού αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος και κρέατος;

2. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρχές του έτους ως σήμερα στο εισαγόμενο γάλα και κρέας και ποια τα αποτελέσματά τους;

3. Πώς εξηγείτε το γεγονός πως, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση ελληνικού γάλακτος και κρέατος, οι τιμές που το παίρνουν οι εγχώριες βιομηχανίες από τους Έλληνες παραγωγούς είναι πολύ χαμηλές; Μήπως πρέπει να επέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να διερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης καρτέλ;»

16 May 2018
Banner