Επίκαιρη Ερώτηση Βράντζα για τη λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

15 March 2018

Επίκαιρη Ερώτηση Βράντζα για τη λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, η συμβολή των κτηνιατρικών υπηρεσιών αποδείχθηκε ανεπαρκής για να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, αν και αποστολή τους είναι η διαφύλαξη, η αναβάθμιση και εν τέλει η ανάπτυξη του σημαντικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα. Αυτό τονίζει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα.

Στην Ερώτηση, που απευθύνει στον υπουργός ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου, η κ. Βράντζα αναφέρει ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυσλειτουργίας αποτελεί «η διαχείριση των ζωονόσων και τα πενιχρά αποτελέσματά της. Στη χώρα εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκρίζωσης της ζωοανθρωπονόσου βρουκέλλωσης από το 1975. Εν έτει 2018, υπάρχουν ακόμη κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η σχετικά πρόσφατη (2013-2014) εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού οδήγησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου των προβάτων, της τάξεως του 30%. Τέλος, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς το ίδιο θεσμικό πλαίσιο ερμηνεύεται και εφαρμόζεται διαφορετικά από διαφορετικές υπηρεσίες της χώρας, ενίοτε και στον ίδιο νομό».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «οι αιτίες οι οποίες προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλές. Σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: α) Η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ειδικά σε πολύ ευαίσθητες περιοχές όπως ο Έβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. β) Το γεγονός ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν υπάγονται στο ΥΠΑΑΤ, το φυσικό τους χώρο, αλλά στις περιφέρειες. γ) Η εξ αρχής απαξίωση και επί της ουσίας κατάργηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί και δ) η λήψη σημαντικών αποφάσεων από στελέχη που προσεγγίζουν το θέμα μόνο από τη θεωρητική του πλευρά, έχοντας πλήρη άγνοια της πραγματικότητας».

Κατόπιν αυτών η κ. Βράντζα ρωτά αν ο υπουργός:

- Προτίθεται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να επανενώσει τις υπηρεσίες του κέντρου και της περιφέρειας με το ίδιο αντικείμενο, στελεχώνοντάς τις παράλληλα, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο για το οποίο υφίστανται, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξυγίανση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και αν

- Προτίθεται να ενεργοποιήσει και αξιοποιήσει το θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο έργο των αντίστοιχων υπηρεσιών.

15 March 2018
Banner
Banner