Επάγγελμα: κατασκευαστής κρέατος

08 July 2016

Επάγγελμα: κατασκευαστής κρέατος

Story Highlights

  • Με διάφορες παραλλαγές, η υπόθεση του κρέατος εργαστηρίου έρχεται κι επανέρχεται στην επικαιρότητα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, προκαλώντας μια τεράστια συζήτηση και αντιπαραθέσεις γύρω από ζητήματα ηθικής αλλά και διατροφικής ασφάλειας

Related Articles

Η SuperMeat είναι μια επιχείρηση που ξεκινά και καταλήγει στις λέξεις οι οποίες έχουν γίνει κομβικές στην εποχή μας: καινοτομία, έρευνα, πρωτοπορία. Είναι μια ισραηλίτικη επιχείρηση που προσπαθεί να συνδυάσει την παραγωγή κρέατος με την τεχνολογία. Και είναι μια επιχείρηση από αυτές που χαρακτηρίζουμε start-ups.
Η SuperMeat λοιπόν έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος) προκειμένου να βρει τα κεφάλαια και να επενδύσει στην τεχνολογία που θα δημιουργήσει κρέας πουλερικών φτιαγμένο στο εργαστήριο. Στόχος, να γίνει το τεχνητό κρέας πουλερικών ένα βιώσιμο υποκατάστατο του πραγματικού.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση θέλει να «καλλιεργήσει» κρέας, δηλαδή να το δημιουργήσει χρησιμοποιώντας κύτταρα του ζώου, αλλά χωρίς να απαιτείται θανάτωσή του. Έτσι, ψάχνει κεφάλαια ώστε να δημιουργήσει το πρώτο στήθος κοτόπουλου μέσα σε εργαστήριο. Η φιλοδοξία των στελεχών της είναι σε δύο χρόνια να το έχουν καταφέρει και σε πέντε χρόνια να παραδώσουν στην αγορά την ανάλογη συσκευή με την οποία ο καθένας θα μπορεί να «κατασκευάζει» φιλέτο στήθους κοτόπουλου στο σπίτι του…
Η ιδέα είναι «να επαναστατικοποιήσουμε τη βιομηχανία τροφίμων και, απέναντι στην πείνα, τον υποσιτισμό και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να προωθήσουμε μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει θανάτωση ζώων» λένε οι ιδρυτές της SuperMeat και υπογραμμίζουν ότι τη συσκευή κατασκευής φιλέτου που θα φτιάξουν, θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια, αλλά και ο κάθε καταναλωτής στο σπίτι του. Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι το κατασκευασμένο κρέας θα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, με αυξημένη πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο.
Με διάφορες παραλλαγές, η υπόθεση του κρέατος εργαστηρίου έρχεται κι επανέρχεται στην επικαιρότητα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, προκαλώντας μια τεράστια συζήτηση και αντιπαραθέσεις γύρω από ζητήματα ηθικής αλλά και διατροφικής ασφάλειας. Τα επιχειρήματα επαναλαμβάνονται μονότονα και αφορούν κυρίως τη βιωσιμότητα, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πείνα στον τρίτο κόσμο. Και η φύση; Πού βρίσκεται η φύση σε όλη την προσπάθεια που αποσκοπεί να κατασκευάζεται η διατροφή του πληθυσμού μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ίσως και σε τρισδιάστατους εκτυπωτές;

08 July 2016
Banner