Έως τέλος Ιουνίου το περιθώριο για ενεργοποίηση του IRIS, για τους ελεύθερους επαγγελματίες

25 June 2024

Έως τέλος Ιουνίου το περιθώριο για ενεργοποίηση του IRIS, για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό, ώστε να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του IRIS, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Για όσους δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, θα επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στις προθεσμίες και σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Επίσης, λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS στο τέλος του τρέχοντος μήνα για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να το κάνουν, εκτός από εκείνες που δεν μπορούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Για τις επιχειρήσεις με παλαιά ταμειακά συστήματα, υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακά συστήματα με συγκεκριμένο λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου, πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Επιπλέον, οι περίπου 30.000 εποχιακές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Για τις 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, το ζήτημα λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για σύμβαση υπηρεσιών αποδοχής καρτών πληρωμών ή παροχής τερματικών POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, εφόσον η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, βάσει νομοθεσίας, στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που φτάνουν τα 10.000 ευρώ για απλογραφικό λογιστικό σύστημα και τα 20.000 ευρώ για διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις σε οικισμούς με έως 500 κατοίκους και σε νησιά με έως 3.100 κατοίκους, εκτός των τουριστικών περιοχών.

Πηγη: ertnews.gr

25 June 2024
Banner