ΗΠΑ: Έως και 2,2 δισ. ετησίως θα κοστίσει στον τομέα χοιρινού ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα

04 June 2018

ΗΠΑ: Έως και 2,2 δισ. ετησίως θα κοστίσει στον τομέα χοιρινού ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα

Δεν είναι μέχρι αυτή τη στιγμή φανερό ποια θα είναι η εξέλιξη στον εμπορικό πόλεμο που άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλοντας δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Εκείνο που όμως είναι βέβαιο, είναι ότι δεν θα πληγούν μόνο οι κινεζικές εξαγωγές.

Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι ο κλάδος χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ εκδηλώνει την έντονη ανησυχία του, καθώς μετά τους δασμούς του Τραμπ ακολούθησαν αντίμετρα-δασμοί από τους Κινέζους για μια σειρά προϊόντων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το χοιρινό κρέας. Μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη αυτής της διαμάχης, αρχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματά της – και αυτά ανησυχούν σφόδρα τους παραγωγούς χοιρινού των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού (NPPC) ζήτησε την ταχεία επίλυση της εμπορικής διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας, μετά τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για απώλειες δισεκατομμυρίων. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει η ιστοσελίδα meatglobalnews.com, ότι αναλύσεις του οικονομολόγου Ντέρμοτ Χάγιες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, δείχνουν πως οι Αμερικανοί παραγωγοί χοιρινού κρέατος έχουν χάσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετησιοποιημένη βάση λόγω των δασμών 25% που επέβαλαν οι Κινέζοι σε αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ σε αλουμίνιο και χάλυβα.

«Από την 1η Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι εικασίες για κινεζικά αντίποινα εναντίον του χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χοιρινό μειώθηκαν κατά 18 δολάρια ανά ζώο, και αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετησιοποιημένη βάση», λέει ο Χάγιες. «Αν και δεν μπορεί όλη αυτή η χαμένη αξία να αποδοθεί στις εμπορικές τριβές με την Κίνα, είναι σίγουρα ο κύριος παράγοντας».

Η διαταραχή στην αγορά λόγω της αβεβαιότητας στο μέτωπο των εξαγωγών έρχεται σε μια στιγμή που ο κλάδος χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ επεκτείνει την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού, πέντε νέες μονάδες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος έχουν ανοίξει πρόσφατα ή πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, γεγονός που θα αυξήσει μέχρι το επόμενο έτος την παραγωγική ικανότητα χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ κατά περίπου 10% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015. Πέρυσι οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν σε πάνω από 53 δολάρια της μέσης αξίας (149 δολαρίων) ενός χοίρου και υποστήριξαν περισσότερες από 110.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Με δεδομένη τη σημασία του κλάδου λοιπόν, είναι λογικό οι παραγωγοί των ΗΠΑ να αισθάνονται ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτού του εμπορικού πολέμου και να απεύχονται τα χειρότερα, καθώς, παρά τους δασμούς και τα αντίμετρα, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για το διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

04 June 2018
Banner
Banner