Ενστάσεις από Ευρωπαίους υπουργούς και κτηνοτρόφους για τις συνομιλίες με τη Mercosur

14 June 2017

Ενστάσεις από Ευρωπαίους υπουργούς και κτηνοτρόφους για τις συνομιλίες με τη Mercosur

Ενστάσεις εξακολουθούν να εκφράζουν πολλές πλευρές για την εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη τα πλήρη μέλη – Βολιβία, Χιλή, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Σουρινάμ τα συνδεδεμένα μέλη).

Ακόμη και από την πλευρά των κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε. εκφράζεται προβληματισμός. Τελευταίο παράδειγμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τη Δευτέρα, όπου οι αντιπροσωπείες από Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία παρουσίασαν μια κοινή τοποθέτηση για τις διαπραγματεύσεις ζητώντας διαφάνεια και διαρκή διάλογο με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, και όπως έγινε γνωστό από τα συνοπτικά πρακτικά της συνεδρίασης, οι συγκεκριμένες αντιπροσωπείες κάλεσαν την Κομισιόν να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να αξιολογήσει πλήρως τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας. Ασφαλώς οι υπουργοί δεν είναι αντίθετοι στην εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, όμως ζητούν αυξημένη προσοχή για μια ισορροπημένη προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, καθώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία σε ευαίσθητους αγροτικούς τομείς.

Ο προβληματισμός για τη συμφωνία με τη Mercosur εκφράζεται από καιρό, όπως έχει γράψει το meatnews.gr (ενδεικτικά εδώ και εδώ), όμως οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες μετά το σκάνδαλο με τα αλλοιωμένα κρέατα στη Βραζιλία. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι και οι Ιρλανδοί κτηνοτρόφοι έφτασαν να ζητούν την αναστολή των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα. «Το σκάνδαλο στη Βραζιλία έδειξε τη συστηματική αποτυχία των επίσημων ελέγχων στη χώρα και η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να έχει εμπιστοσύνη στις τοπικές Αρχές που πιστοποιούν τις εξαγωγές κρέατος στην Ε.Ε.» δήλωσε προ δεκαημέρου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κτηνοτροφίας του Συνδέσμου Ιρλανδών Κτηνοτρόφων, Άνγκους Γουντς. Ο κ. Γουντς αναφέρει μάλιστα εκ μέρους των Ιρλανδών κτηνοτρόφων ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποσυρθεί από τις συνομιλίες με τη Mercosur όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το σκάνδαλο και τη διαφθορά στη Βραζιλία. «Οι προδιαγραφές ποιότητας και οι έλεγχοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των εμπορικών συνομιλιών και η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει στις διαπραγματεύσεις με τη Mercosur, στο φόντο τόσο σοβαρών ζητημάτων» τονίζει ο ίδιος, για να συνεχίσει: «Συνεχίζοντας να εμπλέκεται με τη Mercosur, η Κομισιόν υποσκάπτει τη θέση που έχουν με σκληρή δουλειά επιτύχει οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές στηριζόμενοι στις υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για την ασφάλεια τροφίμων, την ιχνηλασιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας».

14 June 2017
Banner
Banner