Έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα

11 July 2017

Έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα

Σε μια περίοδο που κατά τα λεγόμενα αναμένεται (εντός του γ΄ τριμήνου του 2017) η επιθεώρηση εγκαταστάσεων της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας από την αρμόδια κινεζική Αρχή, προκειμένου να ανοίξουν οι πύλες της Κίνας για τα ελληνικά αλλαντικά από χοιρινό κρέας, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα, είχε την Πέμπτη 7 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Στη συνάντηση με τα στελέχη της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν η Σύμβουλος για θέματα εμπορίου Ruojun Zhou, η Πρώτη Γραμματέας Suhong Chen και ο Δεύτερος Γραμματέας Jun Yang, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στο διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών.

Η κινεζική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και την εισαγωγή τους στην Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασίμης ζήτησε από την κινεζική πλευρά περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πιστοποιητικό για εξαγωγή στην Κίνα τροφίμων και ποτών χαμηλής επικινδυνότητας. Επιπλέον, τόνισε επανειλημμένα τη μεγάλη σημασία που δίνει η χώρα μας στο θέμα του σεβασμού και κατοχύρωσης των Γεωγραφικών μας Ενδείξεων στο πλαίσιο της «υπό διαπραγμάτευσης» Συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Κατά τη συζήτηση, ο Γενικός Γραμματέας, επισήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών εξέτασης από την αρμόδια κινεζική αρχή των φυτοϋγειονομικών φακέλων που έχουν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

11 July 2017
Banner