Έντονη ανησυχία για τη νέα ΚΑΠ 2020-2027

15 December 2017

Έντονη ανησυχία για τη νέα ΚΑΠ 2020-2027

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στη χθεσινή του συνεδρίαση (14/12/2017) μεταξύ των άλλων θεμάτων ασχολήθηκε και με τους άξονες προσανατολισμού της νέας ΚΑΠ που δόθηκαν  στη δημοσιότητα από την Επιτροπή στις 29 Νοεμβρίου 2017.

Κατά την άποψη της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ η μελλοντική ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027 πρέπει να είναι Κοινή, απλοποιημένη, και λιγότερο γραφειοκρατική πολιτική, με επάρκεια πόρων, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις  προκλήσεις του γεωργικού τομέα και να διασφαλίζει ικανοποιητικό και δίκαιο εισόδημα στους Ευρωπαίους Αγρότες.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι άξονες προσανατολισμού για τη νέα ΚΑΠ ανησυχούν έντονα τη Διοίκηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ για τους παρακάτω λόγους:

  1. Ενέχουν τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης και της συγκαλυμμένης συγχρηματοδότησης.
  2. Με δεδομένο το Brexit και τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. (μεταναστευτικό, ασφάλεια, τρομοκρατία) εκτιμούμε ότι ο Εθνικός μας Φάκελος ( δηλαδή οι εισροές στη χώρα μας) θα είναι σημαντικά μειωμένος. Στην ουσία είναι και το μόνο που θα αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.
  3. Προϋποθέτει την προετοιμασία «Στρατηγικού Σχεδίου» από κάθε Κράτος – Μέλος, που θα καλύπτει όλες τις παρεμβάσεις για μια πολυετή περίοδο και η χώρα μας, όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δε φημίζεται για την ικανότητά της σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

«Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα ΚΑΠ (συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί τον Μάιο 2018 και νομικά κείμενα) προκειμένου να τοποθετηθεί συνολικά. Προς το παρόν εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τον εθνικό μας φάκελο και καλούμε το Υπουργείο να καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην έχουμε μειώσεις και σε αντίθετη περίπτωση να τις αναπληρώσει με εθνικούς πόρους μια που απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό» καταλήγει η ανακοίνωση.

15 December 2017
Banner