Εντατικούς ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν οι αγελαδοτρόφοι της ΕΦΧ

01 June 2017

Εντατικούς ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν οι αγελαδοτρόφοι της ΕΦΧ

Συνάντηση με βουλευτές και υπηρεσιακούς είχαν σήμερα οι παραγωγοί γάλακτος της Φυλής Χολστάιν, θέτοντας με έμφαση τα ζητήματα των χαμηλών τιμών στο γάλα και του υψηλού κόστους παραγωγής. Ζήτησαν να υπάρξει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, επισημαίνοντας πως η χώρα δεν μπορεί να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αν δεν έχει αυτάρκεια. Αναφέρθηκαν επίσης στη δυνατότητα να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα.

 

Πλήθος συναντήσεων

Αρχικά, πενταμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θανάση Βασιλέκα, είχε συνάντηση στη Βουλή με βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη βουλευτή Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου και τον βουλευτή Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αγελαδοτρόφοι: Χρήστος Βουλγαρίδης, Γιώργος Κεφαλάς, Θανάσης Παπαπαναγιώτου και Δημήτρης Τζελέπης.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με στενούς συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, Αριστείδη Στρατάκο, Διονύση Αντωνόπουλο και Σωκράτη Περδικάρη. Ακολούθως είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπο Κασίμη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα των μονάδων για σταβλικές εγκαταστάσεις, αλλά και στη δυνατότητα μοριοδότησης μέσω των Περιφερειών που έχουν ανεπτυγμένη αγελαδοτροφία, ενώ θεώρησε πως είναι λογικό το αίτημα για εθνική συνδιάσκεψη για την ελληνική αγελαδοτροφία.

Η τιμολογιακή πολιτική των γαλακτοβιομηχανιών, είπαν από την πλευρά τους οι αγελαδοτρόφοι, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, καθιστούν τη χώρα μας μη-ανταγωνιστική στις τιμές παραγωγού, σε σχέση με τις όμορες ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, στις οποίες δίνονται επενδυτικά κίνητρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ακριτικές αγροτικές περιοχές να χάσουν και τις λίγες επιχειρήσεις που απέμειναν.

Τι ζήτησαν

Οι παραγωγοί της ΕΦΧΕ εξήγησαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στον κλάδο, παρά τις υποσχέσεις ότι θα αλλάξει κάτι. Ζήτησαν, δε, να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα, πότε και πώς θα ενταχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την προέλευση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Πρόκειται για μία διάταξη που επανειλημμένα έχουν ζητήσει να επανέλθει, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της αγοράς και ζήτησαν να υπάρξει σαφής ένδειξη για τις ελληνικές εκτροφές. Οι παραγωγοί ζήτησαν επίσης να υπάρξει βοήθεια της πολιτείας ως προς το ζήτημα της εκρίζωσης των ζωονόσων.

Οι γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι ζήτησαν εντατικούς ελέγχους στην αγορά για ελληνοποιήσεις και η πολιτεία να μεριμνήσει για το πρόγραμμα ελέγχου των αποδόσεων, στο οποίο οι καθυστερήσεις είναι, όπως είπαν, τραγικές. Επέστησαν μάλιστα την προσοχή της κυβέρνησης στη μαζική έξοδο παραγωγών από το επάγγελμα, καθώς προχωρούν σε σφαγές ακόμη και σε παραγωγικά ζώα, λόγω της αδυναμίας τους να τα ταΐσουν.

01 June 2017
Banner