Ένωση Φυλής Χολστάιν: Αίτημα για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα, υποβάλλει η Ελλάδα

11 July 2016

Ένωση Φυλής Χολστάιν: Αίτημα για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα, υποβάλλει η Ελλάδα

Καλά νέα για ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, καθώς φαίνεται πως τα πράγματα έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε η Ελλάδα να υποβάλει στην Ε.Ε., αυτή την εβδομάδα, αίτημα υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Την είδηση φέρνει στο φως η Ένωση Φυλής Χολστάιν, που μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός, που προέκυψε μετά τη συνάντηση την οποία είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, Θανάσης Βασιλέκας.

Η υπόθεση αυτή έχει ιστορία. Ξεκινά από το 2009, την εποχή κατά την οποία στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ήταν υφυπουργός ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος άκουσε το αίτημα, το προχώρησε και το συνυπέγραψε στη συνέχεια η Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέλαβε μετά τις εκλογές του ίδιου έτους, υπουργός Ανάπτυξης. Αργότερα, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, η ψήφιση ρυθμίσεων της περιβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, κατάργησε τη διάταξη.

Σήμερα, όμως, ανοίγει ο δρόμος για να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αφού υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση, κατόπιν ενεργειών και της Γαλλίας που είχε υποβάλει το αίτημα, το οποίο εγκρίθηκε, και πλέον και της Ιταλίας, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, Θανάσης Βασιλέκας σημειώνει: «Ήταν πάγιο αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων να περάσει αυτή η διάταξη, η οποία είναι ένα θετικό βήμα αλλά δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματα. Θα πρέπει παράλληλα να γίνεται λεπτομερής έλεγχος και των καταλήξεων και τι είδους χρήση έχει το εισαγόμενο γάλα. Χρειάζεται άμεσα να ενεργοποιηθεί το σύστημα Άρτεμις και να συνδεθεί με όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, ώστε να είναι δυνατοί οι έλεγχοι και η διασταύρωση όλων των στοιχείων για την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος».

11 July 2016
Banner
Banner