Ενημέρωση για τα κρίσιμα θέματα του κλάδου, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας

06 December 2016

Ενημέρωση για τα κρίσιμα θέματα του κλάδου, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας

Την ικανοποίησή τους δηλώνουν τα στελέχη της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, από την επιτυχία που σημείωσε το Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας το οποίο διοργάνωσαν στην Καλαμπάκα στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Οι πλέον των 250 συνέδρων μοιράστηκαν την ίδια αγωνία για την πορεία ενός κλάδου που παράγει αλλά υφίσταται διαρκή πλήγματα από πολιτικές και οικονομικές επιλογές, με αποτέλεσμα να βλέπει τα προβλήματα να σωρεύονται. Την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουν, κυρίως όμως να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κάνουν παρεμβάσεις σε κάθε δυνατή κατεύθυνση. Όπως εύστοχα το έθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Μπούρας, κατά την ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, «Έχουμε διαπιστώσει ότι παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Συνεπώς είναι μονόδρομος να δραστηριοποιηθούμε και να είμαστε εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις».

Παράλληλα όμως «τρέχει» και η προσπάθεια των χοιροτρόφων να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, να δουλέψουν πάνω στα θέματα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, σε μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν αλλαγές και ανακατατάξεις. Αυτός ήταν και ένας από τους παράλληλους σκοπούς του Συνεδρίου, η ενημέρωση δηλαδή και η συζήτηση για τις σύγχρονες εξελίξεις στον κλάδο, στην Ευρώπη και διεθνώς. Και σε αυτό το επίπεδο, ο πλούτος της πληροφορίας που έλαβαν οι σύνεδροι από τους προσκεκλημένους ομιλητές, είχε ξεχωριστή σημασία.

Πιο συγκεκριμένα, για τις προοπτικές της ζωικής παραγωγής παγκοσμίως, μίλησε ο Lars Ole Madsen (διευθυντής εξαγωγών της Vilofoss Europe), ο οποίος ανέλυσε τις τάσεις της παραγωγής και της ζήτησης στις διάφορες περιοχές του πλανήτη και συγχρόνως τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη χοιροπαραγωγή στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των αυξανόμενων περιβαλλοντικών απαιτήσεων και της ανάγκης για αποτελεσματικότητα έναντι του ανταγωνισμού.

Ο Alessandro Bassanini (πρόεδρος της Nuvola64) εισηγήθηκε το θέμα «Παραγωγικότητα και κερδοφορία» σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια πιο συνολική οπτική, καθώς ούτε το χαμηλό κόστος ούτε η υψηλή παραγωγή εγγυώνται απαραιτήτως την κερδοφορία. Η λεπτομερής ανάλυση που παρουσίασε, κατέληξε σε ένα τρίπτυχο: Μάθετε αναλυτικά όλα τα κόστη σας και κατατάξτε τα στον τομέα παραγωγής που ανήκουν, αβαπτύξτε στρατηγικές παραγωγής που βασίζονται στη δική σας πραγματικότητα, ακολουθήστε μια πολιτική μηδενικής σπατάλης σε όλα τα επίπεδα.

Η Dr Casey Bradley (διατροφολόγος χοίρων στην ΑΒ Vista) μίλησε για την αποδοτικότητα της ζωοτροφής, για τα συστήματα διατροφής, για τα πρόσθετα ζωοτροφών και τελικά για τα κριτήρια ενός επιτυχημένου διατροφικού προγράμματος.

Ο Dr Albert Van Dijk (τεχνικός διευθυντής Neovia) παρουσίασε τις διεθνείς τάσεις και προοπτικές της αγοράς των δημητριακών και των πρώτων υλών, επισημαίνοντας ότι το κόστος των ζωοτροφών είναι το σημαντικότερο στη χοιροτροφία και εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον θα ασκηθεί πίεση στις τιμές των δημητριακών.

Για τις νέες προκλήσεις στη διατροφή των χοιριδίων μίλησε τέλος ο Lars Sangill Andersen (διατροφολόγος στην Hamlet Protein), παρουσιάζοντας μια τεχνική ανάλυση του θέματος.

 

* Εκτός από τους χοιροτρόφους, το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Ανδ. Γεωργούδης, εντεταλμένος σύμβουλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, ο Β. Μεγαλοβασίλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων, και ο Αντ. Κανελλόπουλος, αν. Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Κρεοπωλών.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από παραγωγή. Γιατί η παραγωγή είναι θέσεις εργασίας και φρέσκος εθνικός πλούτος. Όμως στη σημερινή Ελλάδα η παραγωγή είναι… αυτοθυσία». Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά τομείς στους οποίους η Πολιτεία οφείλει να κάνει πράξεις που θα βοηθήσουν τους χοιροτρόφους.

Σύντομο χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Σκρέκας (Νέα Δημοκρατία).

06 December 2016
Banner
Banner