Για ένατο συνεχόμενο μήνα αύξηση των διεθνών τιμών κρέατος τον Ιούνιο
Related Articles
Ο δείκτης των διεθνών τιμών κρέατος που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, έφτασε στη μέση τιμή των 109,6 μονάδων τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 2,2 μονάδες (2,1%) σε σχέση με τον Μάιο.
Αποκτά πλέον χαρακτηριστικά μονιμότητας η ανοδική τροχιά των τιμών που καταγράφει το εξαγόμενο κρέας σε όλο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για τον ένατο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης βρίσκεται 15,6% πάνω από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι· ωστόσο, εξακολουθεί να είναι 8,0% κάτω από την υψηλή τιμή που κατέγραψε τον Αύγουστο του 2014.
Όσον αφορά τον Ιούνιο 2021, αύξηση είδαν οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος, κυρίως λόγω της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές: η εικόνα για τον μήνα αυτό έδειξε αύξηση εισαγωγών από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ασίας, που αντιστάθμισε την επιβράδυνση των αγορών που πραγματοποίησε η Κίνα.
Τις ανοδικές τιμές στήριξε επίσης η περιορισμένη προσφορά προϊόντος για εξαγωγές, καθώς σημειώθηκαν χαμηλά αποθέματα κρέατος πουλερικών στις ΗΠΑ, περιορισμένη προσφορά ζώων προς σφαγή στη Βραζιλία και την Ωκεανία, αλλά και η μερική ανάκαμψη στις πωλήσεις των υπηρεσιών εστίασης στις βασικές χώρες εξαγωγής κρέατος.
Ο δείκτης τιμών στα δημητριακά ήταν στις 129,4 μονάδες τον Ιούνιο, 3,5 μονάδες (2,6%) κάτω από τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να 32,7 μονάδες (33,8%) πάνω από την τιμή του Ιουνίου 2020. Αφού έφτασαν τον Μάιο 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013, οι διεθνείς τιμές στο καλαμπόκι έπεσαν κατά 5,0% τον Ιούνιο, αλλά παρέμειναν σχεδόν 72% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι διεθνείς τιμές σε κριθάρι και σόργο μειώθηκαν επίσης τον Ιούνιο, κατά 2,2% και 4,9% αντίστοιχα. Οι διεθνείς τιμές στο σιτάρι μειώθηκαν ελαφρώς (κατά 0,8%) τον Ιούνιο, αλλά παρέμειναν περισσότερο από 31% πάνω από τις τιμές του περασμένου έτους.
Πιο συνολικά, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO κινήθηκε τον Ιούνιο στις 124,6 μονάδες, μειωμένος κατά 3,2 μονάδες (2,5%) σε σχέση με τον Μάιο, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται 31,5 μονάδες (33,9%) υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μείωση του Ιουνίου σηματοδότησε την πρώτη πτώση του δείκτη ύστερα από δώδεκα συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις.