Ελληνικός εμφύλιος για τη Φέτα

05 May 2017

Ελληνικός εμφύλιος για τη Φέτα

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο πανελλαδικές οργανώσεις κτηνοτρόφων, ΠΕΚ και ΣΕΚ, είναι γνωστές εδώ και μερικά χρόνια, όμως τις τελευταίες εβδομάδες μαίνεται ένας ανοιχτός πόλεμος ανακοινώσεων, και μάλιστα με βαριές κουβέντες και υπονοούμενα. Το πρόβλημα εκπροσώπησης στον αγροτικό χώρο και η διαμάχη για το ποιος εκπροσωπεί τους κτηνοτρόφους συνδέεται τώρα με την υπό ίδρυση Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ, την οποία διεκδικούν δύο στρατόπεδα: Από τη μία, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ, το Δίκτυο Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων-Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων Φέτας – ΟΔΙΠΠΑΦ, και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας. Από την άλλη, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων – ΣΕΒΓΑΠ.

Η διαμάχη δεν φαίνεται να λήγει εύκολα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σήμερα να προσπαθούν να κάνουν το απίστευτο: να κατοχυρώσουν δηλαδή δύο… διαφορετικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σχετικά με τη Φέτα. Ο ανοιχτός πόλεμος άρχισε όταν ο ΣΕΚ κατήγγειλε ότι η ΠΕΚ ζητά από αιγοπροβατοτρόφους να υπογράψουν ότι την εξουσιοδοτούν να ιδρύσει Διεπαγγελματική Φέτας, σε μια στιγμή που ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει καταστατικό για Διεπαγγελματική Φέτας. Είναι προφανές ότι κάθε πλευρά προσπαθεί να κάνει γρήγορα βήματα και να κατοχυρώσει θέσεις, να καταλάβει χώρους, να δημιουργήσει συμμαχίες, να πλήξει την ηθική υπόσταση του… αντιπάλου, να βρει τα αδύνατα σημεία του, να κάνει κυκλωτικές κινήσεις, ενώ έχουν αρχίσει και οι εχθροπραξίες (ανακοινώσεις κάθε λίγες μέρες). Ένας κανονικός πόλεμος…

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει καταθέσει στην Κομισιόν πρόταση για να υλοποιήσει δύο συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προβολής και προώθησης της Φέτας σε αγορές της Ε.Ε. και σε αγορές Τρίτων Χωρών. Αν εγκριθεί η μία ή και οι δύο προτάσεις, θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν προς διαχείριση μερικά εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της Φέτας. Αυτό θα φέρει πιο κοντά ή θα απομακρύνει τα δύο στρατόπεδα; Θα δείξει…

Προς το παρόν πάντως η μάχη συνεχίζεται και χθες, Πέμπτη 4/5, ο ΣΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «Μετά από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις οποίες συμμετείχε και η ΠΕΚ για το θέμα της σύστασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, υπήρξε, κατά την τελευταία συνάντηση (5.12.2016) δέσμευση από τους συμμετέχοντες φορείς (ΣΕΚ, Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας– Ελλάδας, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ΣΕΒΓΑΠ και ΠΕΚ) να σταλούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία (καταστατικά κλπ.) για να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία ποιοι φορείς έχουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία στάλθηκαν άμεσα από τον ΣΕΚ, την Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ και το Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας και κρίθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι οι συγκεκριμένοι φορείς μπορούν να συμμετέχουν. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν και δεν απέστειλαν κανένα από τα ζητηθέντα στοιχεία τόσο η ΠΕΚ όσο και ο ΣΕΒΓΑΠ. Μετά από την εξέλιξη αυτή και αφού υπήρξε αναμονή ενός και πλέον μήνα, ο ΣΕΚ η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. και οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας προχώρησαν στην ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ. Ομόφωνα οι τρείς φορείς δήλωσαν και διακήρυξαν ότι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας είναι ανοιχτή για τη συμμετοχή όποιου φορέα έχει όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία από τους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας».

Ο ΣΕΚ αναφέρεται στους δύσκολους καιρούς που περνά η αιγοπροβατοτροφία και κάνει λόγο για «τη μεγάλη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ιδιαίτερα από αυτούς που η ΠΕΚ επί προεδρίας Δημήτρη Καμπούρη είχε καταγγείλει για καρτέλ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δυστυχώς όμως με αυτούς τους ίδιους σήμερα η ΠΕΚ έχει ταυτιστεί πλήρως επιχειρώντας τη διάσπαση της ενότητας στο χώρο τηςαιγοπροβατοτροφίας».

Και αφού επικαλείται την ενότητα στον κλάδο, ο ΣΕΚ καταλήγει στην ανακοίνωση: «Καλούμε την ΠΕΚ για άλλη μια φορά να ενταχθεί στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ όπως και το ΣΕΒΓΑΠ. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τη φέτα όπως και τα άλλα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα από αθέμιτες πρακτικές αλλά και από κάθε προσπάθεια σφετερισμού και θα πετύχουμε την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες».

ΠΕΚ: Εκπροσωπούμε το 80% των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της ΠΕΚ, τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, με την οποία η Οργάνωση τόνιζε ότι «Από τον Νοέμβριο του 2016 η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία κτηνοτρόφων & κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον ΣΕΒΓΑΠ, με πλήρη αίσθηση ευθύνης ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ξεκίνησαν από κοινού την προσπάθεια σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την ΦΕΤΑ ΠΟΠ. Πέντε μήνες αργότερα κι ενώ οι διαδικασίες σύστασης αυτής της οργάνωσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο και με την εκπροσώπηση των εμπλεκόμενων φορέων να βρίσκεται στο επίπεδο άνω του 70%, προς μεγάλη μας έκπληξη σήμερα, είδαμε να κυκλοφορεί στον τύπο ανακοίνωση-καταγγελία του προέδρου του δ.σ. του ΣΕΚ, κυρίου Παναγιώτη Πεβερέτου προς την ΠΕΚ και να καταγγέλλει το έντυπο που έχει σταλεί στους κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους) Πανελλαδικά. Προς ενημέρωση λοιπόν του κοινού, το δ.σ. της ΠΕΚ και ο πρόεδρός του Κύρτσιος Στέργιος τονίζει τα εξής ακόλουθα:

1) το έντυπο το οποίο έχει αποσταλεί προς τους κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους) αφορά στοιχεία τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την σύσταση της διεπαγγελματικής οργάνωσης. Ο τρόπος που επιλέξαμε για την αποστολή αυτών των εντύπων είναι μέσω των τυροκόμων και γαλακτοβιομηχάνων για ευνόητους λόγους.

2) Η ΠΕΚ δεν αναγκάζει κανέναν κτηνοτρόφο αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος να υπογράψει και να δώσει τα στοιχεία που απαιτούνται.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η ΠΕΚ δεν προσπαθεί να αποσπάσει τίποτα και από κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες (συμμετέχει όποιος το επιθυμεί) προσπαθεί να κάνει την δουλειά για την οποία προορίζεται, να προασπίζει τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων».

Η ΠΕΚ προχωρεί επίσης σε ευθεία επίθεση κατά του προέδρου του ΣΕΚ, Π. Πεβερέτου, εμπλέκοντας με μάλλον άκομψο τρόπο και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. «Οραματιζόμαστε μια διεπαγγελματική οργάνωση για την ΦΕΤΑ με λόγο, έργο και έλεγχο και όχι μια διεπαγγελματική σαν αυτή του κρέατος που σκάρωσαν ο κύριος Πεβερέτος και η παρέα του και σε 3 χρόνια ζωής το μονό που έχει να επιδείξει είναι φιέστες, εισφορές από τους κτηνοτρόφους και να φτάσει την τιμή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ αρνιού και κατσικιού φέτος το Πάσχα σε εξευτελιστικές τιμές!!! Όμως δεν τα κατάφερε ούτε και στο μοσχαρίσιο κρέας!!!» Κατηγορεί μάλιστα τον κ. Πεβερέτο ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στους κτηνοτρόφους, καθώς και να διασπάσει και να υπονομεύσει την σύσταση της διεπαγγελματικής οργάνωσης. «Η ΠΕΚ εκπροσωπεί ένα ποσοστό άνω του 80% των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων και δεν σκοπεύει να το προδώσει. Ας μας πει ο κύριος Πεβερέτος τι ποσοστό αιγοπροβατοτρόφων αντιπροσωπεύει».

Πεβερέτος: Διασπαστικές κινήσεις της ΠΕΚ

Η ευθεία επίθεση της ΠΕΚ εναντίον του Π. Πεβερέτου ήρθε σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης του τελευταίου, που στις 27 Απριλίου 2017 κατήγγελλε με ανακοίνωση την ΠΕΚ όταν ενημερώθηκε ότι «πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν πάρει επιστολή, µέσω των αντιπροσώπων των γαλακτοβιοµηχανιών, µε την οποία η ΠΕΚ τους ζητάει εξουσιοδότηση, ανεξάρτητα αν είναι µέλη της ή όχι, να προχωρήσουν στην ίδρυση Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής έτας(επισυνάπτεται σχετική επιστολή). Όλα αυτά γίνονται ενώ η διαδικασία ίδρυσης της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης έτας ΠΟΠ, στην οποία µετέχουν ο ΣΕΚ, η Ο.∆Ι.Π.ΠΑ.Φ. και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο». Ο πρόεδρος του ΣΕΚ υπογράμμιζε τότε ότι οι κινήσεις αυτές είναι διασπαστικές και αγγίζουν τα όρια της κατάχρησης µε την απόσπαση στοιχείων και υπογραφών, που αποτελούν προσωπικά δεδοµένα των κτηνοτρόφων. «Τονίζουµε ότι εφόσον οι διαδικασίες αυτές συνεχιστούν ο ΣΕΚ θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειµένου να υπερασπιστεί τα µέλη του και την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωσης Φέτας. Καλούµε για άλλη µια φορά τους κτηνοτρόφους να µην πέφτουν στην παγίδα τέτοιων διασπαστικών κινήσεων. Σήµερα µάλιστα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, που η κτηνοτροφία βαδίζει στο χείλος του γκρεµού (τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, υπερφορολόγηση, υπερχρέωση κ.α) είναι µεγάλη ανάγκη να είµαστε ενωµένοι για να υπερασπίσουµε τα συµφέροντά µας» κατέληγε η ανακοίνωση του κ. Πεβερέτου.

Ναρκοπέδιο το τοπίο της Φέτας…

05 May 2017
Banner
Banner