Η προστασία των ελληνικών προϊόντων ποιότητας στο επίκεντρο της συνάντησης Αποστόλου-Χόγκαν

06 October 2016

Η προστασία των ελληνικών προϊόντων ποιότητας στο επίκεντρο της συνάντησης Αποστόλου-Χόγκαν

Τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, «υποδέχθηκε» σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν και συμμετείχαν σε εκδήλωση για την καταχώριση της «Φάβας Φενεού» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) για την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες είχαν ιδιαίτερη συνάντηση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά έθεσε 5 θέματα που αφορούσαν:
- Την περαιτέρω κατοχύρωση των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και ειδικά της φέτας, τόσο στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, όσο και σε όλες τις Διεθνείς Συμφωνίες της Ε.Ε.
- Το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού των ενισχύσεων που λαμβάνουν τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο και των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουν λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.
- Την αναθεώρηση εκ μέρους της Ε.Ε. των τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Συστήματος Αναγνώρισης Γεωτεμαχίων, καθώς η εφαρμογή του περιορίζει την επιλεξιμότητα εκτάσεων που δικαιούνται άμεση ενίσχυση και ως εκ τούτου παρεμποδίζεται η στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση.
- Την ανάγκη διασταλτικής ερμηνείας του Κανονισμού 1307/2013 έτσι ώστε να μην εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις και να λαμβάνουν κανονικά τις άμεσες ενισχύσεις οι Νέοι Γεωργοί που έκαναν έναρξη δραστηριότητας το 2009.
- Την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των Δικαιωμάτων όσων γεωργών εκμίσθωσαν ολόκληρη την εκμετάλλευσή τους το 2014 ή και νωρίτερα και κατά συνέπεια δεν υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης το 2015.

Ομιλία στο Συνέδριο των Copa & Cogeca

Ο Έλληνας υπουργός ΥΠΑΑΤ μίλησε το πρωί στο συνέδριο που οργανώνουν στην Αθήνα οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa – Cogeca και στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «ένας από τους βασικότερους θεσμούς της κοινωνικής οικονομίας και μάλιστα με εκατονταετή παρουσία στην ελληνική ύπαιθρο, οδηγήθηκε στην απαξίωση και την ανυποληψία όχι μόνο στην συνείδηση των αγροτών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας» αν και «υπήρξαν ωστόσο και συνεταιρισμοί υποδείγματα, λίγοι αλλά υπήρξαν, οι οποίοι δεν εξόκειλαν από τους σκοπούς τους, των οποίων οι διοικήσεις και τα μέλη τους επέδειξαν σύνεση και υπευθυνότητα, αφουγκράστηκαν το καινούργιο που έρχονταν στο αγροπαραγωγικό περιβάλλον, τις νέες διατροφικές αξίες και αξιώσεις στο σύγχρονο κόσμο. Ενσωμάτωσαν με τον καλύτερο τρόπο τις καινοτομίες και διεύρυναν τους παραγωγικούς και εμπορικούς ορίζοντες».

Αν και δεν ήταν ούτε ο κατάλληλος τόπος ούτε ο κατάλληλος χρόνος το βήμα του Συνεδρίου, ο υπουργός συνέχισε με φουλ επίθεση έναντι των συνεταιρισμών, προκαλώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούσε αυτή η επίθεση.

«Τι συμβαίνει σήμερα σε ηγετικό επίπεδο; Μια κινητικότητα εκπροσώπησης, με τη ρήση της Βίβλου “διαμερίσατο τα ιμάτιά μου” να αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη φράση που αποδίδει την κατάσταση. Μας κατηγόρησαν ως κυβέρνηση ότι με το νόμο πλαίσιο που φέραμε, διαλύσαμε τη λειτουργία των συνεταιρισμών. Αλήθεια ποιους συνεταιρισμούς εννοούσαν; τους ανύπαρκτους; Από τους 6.500 συνεταιρισμούς, τις 137 Ενώσεις, τις 100 ανώνυμες εταιρίες, τις 100 κεντρικές οργανώσεις με διάφορες επωνυμίες, πόσες υπάρχουν σήμερα που να είναι οικονομικά βιώσιμες; Να σας πω εγώ. Δεν ξεπερνούν τις 20. Μόνον 20 είναι οικονομικά βιώσιμοι. Φυσικά αυτούς και μερικούς άλλους που δεν ξεπερνούν τους 100 να τους κρατήσουμε, να τους βοηθήσουμε. Για τους άλλους όμως τι να κάνουμε; Να συνεχίσουμε να τους παρακολουθούμε στην παρακμή τους αδιάφορα όταν οι σημερινές οφειλές του συνεταιριστικού χώρου, που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ληξιπρόθεσμες, προς την Τράπεζα Πειραιώς, προς τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων οδηγείται σε εκποίηση, ενώ ταυτόχρονα μας ζητείται από την Ε.Ε. να τους ανακτήσουμε πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ. Πώς μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι όταν χάνονται έτσι πόροι κοινωνικοί και του Δημοσίου;»

Την κατάσταση αυτή στον συνεργατισμό η κυβέρνηση επιχειρεί να την ξεπεράσει με τον νόμο 4384/16, ανάφερε ο κ. Αποστόλου. Στόχος είναι «να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι δημοκρατικοί θεσμοί θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με τις εθνικές νομικές διατάξεις και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από την προσέγγιση που έκαναν οι θεσμοί, οι εταίροι μας στο ν/σ: “Αυτός ο νόμος εισάγει αρκετούς νεωτερισμούς. Αντικαθιστά προηγούμενες διατάξεις και έχει την ποιότητα να είναι σαφής. Αυτός ο νόμος απλοποιεί και διευκολύνει τη δημιουργία συνεταιρισμών και άλλων μορφών αγροτικών οργανώσεων”. Αναφέρθηκα σ΄ αυτό το απόσπασμα, όχι γιατί έχω την ανάγκη των συγχαρητηρίων τους, αλλά γιατί όλοι, αν σταθούμε ειλικρινείς μπροστά “στης ψυχής μας τον καθρέφτη”, θα ομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «θέλουμε να εξάγουμε εύρωστα συμπεράσματα τα οποία, μακριά από την αρνητική εμπειρία και τα σφάλματα του παρελθόντος, θα μας οδηγήσουν στις νέες συλλογικές μορφές οργάνωσης του αγροτικού κόσμου. Διότι αν υπάρχει μια αλήθεια, αυτή ταυτίζεται με την επιβεβλημένη ανάγκη της οργανωμένης συλλογικότητας για να καταφέρουμε να σταθούμε με αξιώσεις και χωρίς φόβο στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Να δούμε, να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται από την κυβέρνησή μας με το νόμο 4384/16, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να εισάγει κανείς μεταρρυθμίσεις σε μια πολιτεία γιατί έχει την εναντίωση κατεστημένων συμφερόντων και πολέμιους όσους εξυπηρετούνται από τα συμφέροντα αυτά, ενώ αντίθετα μέχρι να δουν πρακτικά αποτελέσματα αυτοί που πρόκειται να ωφεληθούν είναι χλιαροί υποστηρικτές».

Ο κ. Αποστόλου συνέχισε λέγοντας ότι «στην ιστορία του συνεργατισμού στη χώρα μας ο αιώνας κλείνει με ένα στίγμα, με ένα λεκέ για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό μας στενοχωρεί. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που περνάει η πατρίδα μας ο αγροτικός χώρος ζητάει συνεταιρισμούς δημοκρατικούς, αυτόνομους, αυτοκαθοριζόμενους, βιώσιμους, ανταγωνιστικούς. Είμαι βέβαιος ότι ο συνεργατισμός θα βρει και πάλι στη χώρα μας τον παλμό και το ρυθμό που αρμόζει στον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση, εγώ προσωπικά ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, τα στελέχη και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε να επεξεργαστούμε και να διαθέσουμε στους αγρότες παραγωγούς τα πιο σύγχρονα θεσμικά εργαλεία για να βοηθηθούν στη δουλειά τους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρώσουμε το έργο αυτό».

Και κατέληξε: «Τα αποτελέσματα του σημερινού συνεδρίου σας για την καινοτομία να είστε βέβαιοι ότι θα βρουν άμεση απήχηση στους υγιείς και ισχυρούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και συγχρόνως θα βοηθήσουν τους μικρούς και αδύναμους να βρουν το δρόμο τους. Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά που μου δώσατε το λόγο, θέλω να καλέσω από αυτό το βήμα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, σε μια συζήτηση που στόχο θα έχει την εύρεση  λύσης στα βασικά προβλήματα. Με τη συναίνεση βέβαια της Ε.Ε. Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά των ανακτήσεων, ώστε στα τέλη του Απρίλη του 2017 που λήγει η προθεσμία για προσαρμογή στο νέο νόμο των συνεργατικών εκφράσεων να είμαστε έτοιμοι για μια νέα πορεία. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προσπερνώντας».

06 October 2016
Banner