Ελέγχους παντού, από σφαγεία μέχρι σούπερ μάρκετ, ζητούν ενόψει Πάσχα οι κτηνοτρόφοι

06 April 2017

Ελέγχους παντού, από σφαγεία μέχρι σούπερ μάρκετ, ζητούν ενόψει Πάσχα οι κτηνοτρόφοι

Δεν θα είναι μεγάλη φέτος το Πάσχα η προσφορά ντόπιων αμνοεριφίων, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που αποδίδει αυτή την εκτίμηση στις σημαντικές απώλειες σε ζώα τις οποίες μετρούν οι κτηνοτρόφοι λόγω της βαρυχειμωνιάς, αλλά και στη μείωση των εκμεταλλεύσεων και των αιγοπροβάτων.

Ο ΣΕΚ ζητά με ανακοίνωσή του από τους Έλληνες καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, «αφού η έλλειψη στην αγορά οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών αµνοεριφίων από τη Ρουµανία και άλλες βαλκανικές χώρες και η “µετατροπή” τους σε ελληνικά».

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, «συνήθη δε πρακτική ορισμένων σούπερ μάρκετ είναι να πωλούν τα αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους χονδρικής, για να λειτουργήσει ως “κράχτης” αγοράς και άλλων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή ξεπερνά τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και στην αγορά».

Οι κτηνοτρόφοι καλούν τον καταναλωτή να μην παραπλανάται από τις πρακτικές αυτές, και να προτιμήσει την ελληνική παραγωγή διότι, όπως λένε, με τον τρόπο αυτό:

- Καταναλώνει κρέας υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα  στηρίζει  την  ελληνική παραγωγή  και τον έλληνα κτηνοτρόφο, ώστε να  συνεχίσει  να  παράγει.

- Συμβάλλει στην εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και δεν εξαρτάται  η χώρα μας  από  άλλες  χώρες  για  τροφή.

- Στηρίζει την  απασχόληση στην  ύπαιθρο, τη  μείωση  των  εισαγωγών  και την  εθνική  μας οικονομία.

Ο ΣΕΚ καλεί επίσης το ΥΠΑΑΤ, τον ΕΦΕΤ και κάθε αρμόδια υπηρεσία:

  • Να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.
  • Να παρέμβουν σε όλη την αλυσίδα από τα σφαγεία έως τα τελικά σημεία πώλησης, με αιχμή τα super market και να ελέγξουν την προέλευση των αμνοεριφίων.

«Ο κτηνοτρόφος  καλείται να προσφέρει τα αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή, αφού οι  τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες τα τελευταία χρόνια και το κόστος εκτροφής υπερβαίνει τα 6 ευρώ το κιλό. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη  διαμόρφωση των τιμών  για τους Έλληνες παραγωγούς» καταλήγει ο ΣΕΚ στην ανακοίνωσή του.

06 April 2017
Banner